Élet-Stílus

Eb: kettős svájci veszteség

Akárcsak 2004-ben, a házigazda négy évvel később is vereséggel kezdte az Európa-bajnokságot. Svájc válogatottja szimpatikusan küzdött, ám a mérkőzést és legjobb játékosát is elveszítette a csehek ellen.

Az első negyedóra épp ellentéte volt a megnyitóünnepségnek: szürke, óvatos tili-toli jellemezte a csapatok játékát.

A félidő derekán azonban a svájciak felpörgették a ritmust, s első számú támadójuk, Frei vezetésével rohamra indultak. Elsősorban Behrami volt elemében, a svájci akciók rendre a jobb oldalon bontakoztak ki, a Lazio középpályása pedig igazolta, nem méltatlanul tartják nagyra az olasz fővárosban (is).

GALÉRIA

GALÉRIA


Frei remeklése és tragédiája

A 20. percben az addigi legnagyobb helyzetüket puskázták el a házigazdák: Inler előrevágott labdája egyedül találta Freit, a dortmundi gólvágó kapura lőtt, ám Cech nagy bravúrral védett. A hazai rohamok után ismét „elcsendesült” a játék, ám a hajrára a pirosak ismét berendezkedtek a cseh térfélen.

A 37. percben Frei távoli lövése kijött Cechről, Streller ismétlése azonban már lesről történt. Az utolsó percekben jókora csapás érte Kuhn együttesét: egy ártalmatlan szituáció után Freit ápolni kellett, majd kiderült: a játékos bal térdének sérülése miatt nem folytathatja.

Az első félidőben Svájc játszotta a tartalmasabb futballt, a csehek jobbára a védekezéssel törődtek, míg elől Koller emberére akadt a darabosabb hazai középső védőkben. Nem lehetett megjátszani, várható volt, hogy vergődését előbb-utóbb megunja a cseh kapitány.

Frei alighanem befejezte az Eb-t (Getty)

Frei alighanem befejezte az Eb-t (Getty)

A hazaiak inkább a széleken próbálkoztak, s ehhez megvoltak az embereik, elsősorban a jobboldal, Behrami és a többször mellé húzódó Barnetta volt elemében.

Yakin a döntés küszöbén

A második játékrészt is a vendéglátók kezdték határozottabban. A szerencsétlenül járt Frei helyére beálló Hakan Yakin jól mozgatta együttesét, s egymás után sorjáztak a helyzetek Cech kapuja előtt: előbb Barnetta szöglete után Magnin, majd szabadrúgásból a jobb felső sarok fölé csavaró Yakin riogatta a Chelsea kapusát.

Felélénkült a találkozó, a szendergésből ébredező csehek is egyre többször kerültek a hazai tizenhatos közelébe. Két Jankulovski szabadrúgásra – az első, a jobb kapufa mellett, s a játékosok között elcsavarodó kísérlet volt a veszélyesebb -, a hazaiak Barnetta távoli szabadrúgásával válaszoltak.

A 65. percben Yakin fejében maradt az egyenlítés. Formás jobboldali támadás után Lichtsteiner emelt középre, Yakin megelőzte védőjét, majd tíz méterről a bal alsó sarok mellé fejelt. Gólt ért. Együttese kínlódását látva Brückner kapitány a nürnbergi formáját hozó Koller már korábban behozta a gyorsabb Sverkost – jót húzott.

Sverkos jött, látott és győzött (AP)

Sverkos jött, látott és győzött (AP)


Győztes gól a cserepadról

A támadó középpályás szerezte ugyanis a 13. Európa-bajnokság első gólját. A 71. percben a svájci bekkek tessék-lássék felszabadítása után Galasekhez került a labda, a középpályás a lesre futó védők mögé ívelt, Sverkos rástartolt – nem volt les – s a tehetetlen Benaglio mellett külsővel a bal alsó sarokba csavart.

A bekapott gól nem törte meg a svájciakat. Kobi Kuhn csatába dobta minden idők legfiatalabb Eb-gólszerzőjét, s a 2004-es tornán a franciák ellen betaláló Vonlanthen kis híján egyenlített. Barnetta veszélyes fejesét Cech csak nehezen védte, a labda visszakerült az ötös jobb sarkánál érkező csatárhoz, aki egyből lőtt, a labda azonban a bal kapufáról vágódott vissza.

Az első két Eb-debütálásukkor egy-egy döntetlent (1996-ban Anglia, míg 2004-ben Horvátország ellen) elérő svájciakat szorította az idő, Kuhn egy harmadik támadó felfogású játékost, Derdyokot is a pályára küldött, Brückner is az offenzívát erősítette; Vicek érkezett.

A kapkodás azonban nem vezetett sikerre. Az addig szépen felépített svájci helyzetek a hajrában elmaradtak. A játék szervezésében remek Yakin fölött átívelgettek a társak, míg a csehek azt tették, amit ilyen helyzetben tenni kell: kilövöldözték a labdákat.

A 89. percben Derdiyok egy baloldali kanyarintás utáni fejese jelentette az utolsó hazai esélyt – ám kimaradt, a mérkőzés nagy részében alárendelt szerepben futballozó Csehország győzelemmel kezdte a tornát.

Nyilatkozatok

Karel Brückner, a cseh válogatott szövetségi kapitánya: “Szerencsés győzelmet arattunk, biztonságosan akartunk játszani, ellenfelünk azonban beszorított minket. Legközelebb támadóbb felfogásban kell futballoznunk, mert nem lesz mindig ekkora szerencsénk. Nagyon jól játszó svájci csapatot győztünk le.”

Jacob Kuhn, a svájci válogatott szövetségi kapitánya:
“Nem érdemeltünk vereséget, játékosaim emelt fővel jöhettek le a pályáról. Négy évvel ezelőtt Portugália is vereséggel kezdett, aztán mégis eljutott a döntőig, számunkra sincs még semmi veszve. Alexander Frei keresztszalagjai megsérültek, többet vasárnap fogunk tudni, a törökök ellen még biztosan nem játszhat.”

13. Európa-bajnokság, Ausztria és svájc

A-csoport, 1. forduló

Svájc-Csehország 0-1 (0-0)
Bázel, St. Jakob, 42 500 néző. Vezette: Rosetti (olasz)
Gól: Sverkos (71.)
Csehország: Cech – Jankulovski, Rozehnal, Ujfalusi, Grygera – Galasek – Polak, Jarolim (Kovác, 87.) – Plasil, Sionko (Vicek, 83.) – Koller (Sverkos, 57.).
Szövetségi kapitány: Karel Brückner
Svájc: Benaglio – Lichtsteiner (Vonlanthen, 75.), Müller, Senderos, Magnin – Inler, Fernandes – Behrami (Derdiyok, 84.), Barnetta – Frei (Yakin, 46.), Streller.
Szövetségi kapitány: Kobi Kuhn

Az állás:
1. Csehország 3 pont (1 mérkőzés), 2-3. Portugália és Törökország 0 (0 mérkőzés), 4. Svájc 0 (0-1)



Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik