Élet-Stílus

Zombori a döntőbe várja Ballackékat

A döntőbe várja a németeket Zombori Sándor, a Sport TV szakkommentátora, akivel a labdarúgó Európa-bajnokság B csoportjának a csapatait elemeztük. Az egykori válogatott futballista a vébébronzérmes Nationelf mellett a magyar válogatott ellen harmatosan teljesítő horvátokat érzi elég erősnek ahhoz, hogy továbblépjenek a negyeddöntőbe.

Ausztria

A csoport és az egész Eb-mezőny leggyengébb csapatának tartom az osztrákokat, akik ilyen kerettel soha nem kerültek volna ki a kontinenstornára, ha nem nyerik el Svájccal a rendezést. Az elmúlt időszakban nincsenek számottevő eredményeik, a felkészülés során is rendre alulmaradtak; 2007-ben 12 meccsükből mindössze egyet nyertek meg.

Már az is csodával lenne határos, ha a harmadik helyet megcsípnék a kvartettben. Persze nem szabad arról megfeledkeznünk, hogy a házigazdákat rendre „továbbviszik” a csoportból a bírók. Látunk már erre nem egy példát, így nem lennék annyira meglepve, ha kicsit lejtene a hazai pálya.

A keretben Alex Manningert és Emanuel Pogatetzet nem számítva nincsenek nemzetközileg is elismert játékosok. A védelem az amúgy harmatos csapatnak talán még a legbiztosabb pontja, a góllövéssel azonban hadilábon állnak.

Az osztrák kapitány általában 4-2-2-2 felállásban küldi pályára a fiait, de ennek nincsen különösebb jelentősége, hiszen bármilyen hadrendben játszanak – normális esetben -, csak az lehet a céljuk, hogy ne legyenek a csoport pofozógépe.

Horvátország

Nem szabad magunkat abban a hitben ringatnunk, hogy az Európa-bajnokságon ugyanolyan teljesítményt nyújt a délszláv együttes, mint ellenünk. A horvát csapat a véleményem szerint rendkívül erős, akkor sem lennék meglepődve, ha a négy közé jutna a Slaven Bilic szövetségi kapitány által irányított gárda.

A fiatal szakvezető egyike azon trénereknek, akik a klasszikus 4-4-2-es felállásban, két csatárral játszatják csapatukat. A góllövéssel nincsen gondjuk a horvátoknak, annak ellenére, hogy a selejtezők hőse, a honosított Eduardo da Silva komoly sérülés miatt kihagyni kényszerül a kontinenstornát.

Ellenünk nem remekeltek a horvátok (MTI)

Ellenünk nem remekeltek a horvátok (MTI)

A neves támadók (Petric, Klasnic és Olic) mellett a horvát középpálya is borzalmasan erős. Az irányító Modric és a két szélen Srna, illetve Kranjcar a kapu előtt is feltalálja magát, a magyarok ellen a tudásuk töredékét sem mutatták meg.

A támadószekcióval nincsenek gondok, a csapat igazi erőssége azonban a védelem, még akkor is, ha a hollandoktól egy hármast kaptak legutóbb felkészülési meccsen. Amikor azonban számított, odatették magukat a régóta együtt szereplő rutinos védők. Az Eb-selejtezősorozat 12 meccséből nyolcat kapott gól nélkül megúsztak, ami figyelemre méltó tény, hiszen az angolokkal és az oroszokkal szerepeltek egy csoportban.

A véleményem szerint a négyesből a németek mögött a második helyen biztosan továbbjutnak a horvátok. A folytatásban már sok minden függ attól, hogy kit kapnak a nyolc között, de nem tartom kizártnak, hogy elődöntőt játszanak majd.

Németország

Német-francia döntőt várok az Európa-bajnokságon. Joachim Löw remek kerettel vághat neki a tornának, ahol elsősorban nem briliáns egyéni teljesítményeknek köszönhetően, hanem csapatként érhetik el a sikereiket. A csoportból kötelező továbbmenniük, az ellenfelek kisorsolását követően csak annyi kérdés maradt, hogy ki szerzi meg mögöttük a második helyet.

Lehmann ugyan hajlamos bakizni, de elképesztő bravúrokra is képes, ráadásul előtte egy megbízható és összeszokott védősor végzi a dolgát. A középpályán sincsenek gondjai Löwnek, és a támadósor Kloséval és Kuranyival bárki ellen képes jó teljesítményre. Klose már a vébén is megmutatta, hogy számolni kell vele. A levegőben szinte verhetetlen, míg Kuranyi elsősorban a földön erős – remekül kiegészítik egymást.

A kapitánynak amúgy nem is volt nehéz dolga, hiszen Jürgen Klinsmanntól egy kész csapatot kapott, amely szakítva az addigi hagyományokkal szemre is tetszetős, látványos, szellemes és kívülről könnyednek tűnő futballt játszik. Szó sincs már arról, hogy kiismerhető lenne a német válogatott, az érzésem szerint a világbajnokság óta még erősödött is a Nationalelf.

A selejtezőcsoportjukban csak a másodikok lettek, de a csehek azután előzték meg őket, hogy továbbjutóként hátradőltek.

Ha kell, a széleken támadnak, de a rövidpasszos játékot is mesteri fokon űzik, ráadásul a már említett játékosok mellett van egy Michael Ballackjuk, aki tavaszra a Chelsea vezére lett. A középpályás remekül irányítja a társakat, jól fejel és a szabadrúgásai is veszélyesek.

Ballack játékán nagyon sok múlik (MTI/EPA)

Ballack játékán nagyon sok múlik (MTI/EPA)


Lengyelország

A nagy ismeretlen. A keret tagjairól néhány nevet leszámítva nem sokat tudni, az azonban biztos, hogy egy hihetetlen képzett, és minden hájjal megkent szakember ül a kispadon.

Leo Beenhakker remek szakember, és a játékosok egy része a nyugati nagy ligákban játszik hétről-hétre. Ennek ellenére a német és a horvát csapatot is erősebbnek érzem a lengyeleknél.

Beenhakker alatt a merőben szokatlan 3-5-2-es taktikával játszik a válogatott, amelyből egyértelművé válik, hogy a középpályán labdatartásra törekszik a csapat. Ez a taktika azonban könnyen megbosszulhatja magát, hiszen elég egy hiba, és a három védőt egy sima kényszerítővel átjátszhatják a támadók.

A lengyelek a németek ellen kezdenek, majd a papíron leggyengébb osztrákok, és végül a horvátok következnek. Ha a németektől kikapnak, a sógorokat pedig elverik, akkor az utolsó játéknapon ki-ki meccset játszhatnak a horvátokkal. Ám mint már említettem, Modricékat jobbnak tartom, és őket várom a csoport második helyére.


A csoport sorsdöntő meccsei:

Ausztria-Horvátország 1-1
Meglepetést szagolok. A csoport nyitómeccsén minden megtörténhet, ráadásul nem tartom kizártnak, hogy bíró „kisegíti” a sógorokat a kétségkívül erősebb horvátok ellen.

Németország-Lengyelország 3-1
A németek már az első körben bebiztosíthatják a helyüket a nyolc között: ha győznek, már bőven elég egy döntetlen is nekik a horvátok ellen. Ausztriát zárásként simán kell verniük.

Horvátország-Lengyelország 2-1
Ezen a mérkőzésen dőlhet el, hogy a németek mellett ki megy tovább. A horvát csapatot jobbnak tartom a lengyelnél.

A csoport végeredménye:
1. Németország
2. Horvátország
3. Lengyelország
4. Ausztria

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik