Élet-Stílus

Csank: Ronaldóval a csúcsra

A Ferencvárostól nemrég menesztett Csank János szerint a labdarúgó-Európa-bajnokság A csoportjában egyértelműek az erőviszonyok. Nem számít meglepetésekre a szakember, azaz portugál és cseh továbbjutást prognosztizál. Csank a FigyelőNetnek egyenként elemezte a kvartett csapatait.

Svájc

Nem érzem a svájci nemzeti tizenegyben, hogy beleszólhatna a továbbjutást érő helyekért folyó küzdelembe. A svájci válogatott a nemzetközi porondon még nem alkotott maradandót, és nem valószínű, hogy éppen idén, három papíron esélyesebb ellenféllel szemben lenne képes a bravúrra.

A társrendező csapat mellett mindössze a hazai pálya szólhat, de azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy ez a nagy nyomás az eredményesség rovására mehet. Abban bízom, hogy saját közönségük előtt nem állnak be védekezni a svájciak, hanem bátor, de nem fejetlen támadásokkal próbálják maguk mellé állítani a szurkolókat. Vesztenivalójuk nincsen. Másrészről úgy gondolom, hogy a defenzív, bunkerfoci az ő esetükben nem lehet eredményes, úgy mint négy éve a görögöknél.

Már az is szép eredmény lenne a svájciaktól, ha egy-két pontot meg tudnának csípni a csoportban. Erre a legnagyobb esélyük a törökök ellen van abban az esetben, ha a középpályán meg tudják tartani hosszabb ideig a labdát, és a középpálya illetve a védelem közé bejátszott labdákkal meglepik a riválisukat.

Az alapvetően defenzív felfogású együttes nem játszik attraktív futballt, kőkemény belemenések, zónavédekezés jellemzi a svájci focit. A hátsó alakzat két szélén Magnin és Degen személyében két megbízható hátvédjük van, középen azonban problémáik lehetnek. Senderos teljesítménye az idei szezonban visszaesett Müller pedig sérülés miatt alig-alig játszott.

A mesteredző nem számol a svájciakkal (AP)

A mesteredző nem számol a svájciakkal (AP)

A kapitány feltehetően 4-5-1-es felállásban küldi pályára a csapatát, az egyetlen ék minden bizonnyal a Dortmundban futballozó Frei lesz. A helvétek problémája a csapatkapitánnyal ugyanaz, mint Müller esetében: a szezon nagy részében sérüléssel bajlódott. A csatár ráadásul nem számíthat komoly támogatásra a középpályáról, hiszen ez a csapatrész az amúgy sem túl acélos válogatott gyenge pontja. Talán egyedül a leverkuseni Barnetta okozhat némi fejtörést az ellenfeleknek.

Nem csoda ilyen keret mellett, hogy a csapat legnagyobb hendikepje a gólszerzés, és kizártnak tartom, hogy egy ilyen fontos tornán sikerülne átlépniük a saját árnyékukon.

Csehország

Kiemelkedik a csoportból a portugál válogatottal együtt a cseh nemzeti tizenegy. Nem érzem őket annyira erősnek, mint az elmúlt években, de a jelenlegi kerettel is tovább kell lépniük a csoportból. Óriási veszteség számukra, hogy az Arsenalban futballozó Tomas Rosicky sérülés miatt nem játszhat.

A csehek a selejtezőcsoportjukban gyakran két csatárral támadtak, de elképzelhetőnek tartom, hogy a kontinenstornán mindössze a tapasztalt Jan Koller kap lehetőséget a kezdőben. Már csak azért is, mert a csehek második számú támadója Milan Baros formán kívül van. Mellesleg nem is érzem én őt igazán kiemelkedő futballistának. Kétségkívül voltak és vannak is pazar meccsei, de a taktikát nem lehet rá építeni, ahhoz nem elég jó.

Csank János szerint a papírforma érvényesül (MTI)

Csank János szerint a papírforma érvényesül (MTI)

Koller viszont fontos alapember, nemcsak a pályán, hanem mellette is. A langaléta veterán fejjátéka közismerten remek, az előrevágott labdákat remekül készíti elő az előrehúzódó középpályásoknak, akik a kapu előtt sem jönnek zavarba. Nagy kérdés, hogy az Eb-n mennyire merészkednek előre a társak, mert Koller nem képes egyedül csodákra a védők gyűrűjében.

Én nem érzem Csehország válogatottjában azt az erőt, hogy a négy közé kerüljön. Mindenkire veszélyesek lehet, és ha kijön a lépés, akkor esetleg képes a bravúrra, ugyanakkor szerintem jelenleg nem tartozik Európa legjobb együttesei közé.

Portugália

Nem hiába hívják őket Európa braziljainak. A sokpasszos, közönségszórakoztató játék ugyan Scolari érkezése óta már nem a legfontosabb védjegyük – az eredményességet minden elé helyezett a brazil kapitány. Négy éve a csapat a nagy siker küszöbén torpant meg, de a szezonban elképesztő formában futballozó Cristiano Ronaldóval a végső győzelemre is esélyes.

A portugálok Európa-bajnoki szereplésé nagy mértékben függ a Manchester Unitedban futballozó fiatal zseni teljesítményétől, aki egymaga is képes sorozatban eldönteni a meccseket.
Az ellenfelek minden bizonnyal szoros emberfogással próbálják meg megállítani a középpályást, de Cristiano Ronaldo nemcsak a széleken, hanem középen is rendkívülien veszélyes, ráadásul így a szabad területeket kihasználhatják a csapattársai.

Ronaldo játéka azért is kulcsfontosságú, mert csatárok tekintetében a portugálok nem állnak olyan jól. Nem véletlenül, hogy a kapitány mindössze három klasszikus értelemben vett támadót (Almeida, Helder Postiga, Nuno Gomes) jelölt az Eb-re.

Ronaldo játéka Ronaldo játéka azért is kulcsfontosságú lesz (AFP)

Cristiano Ronaldo játéka azért is kulcsfontosságú lesz (AFP)

Scolari nagy zsugás, nehéz megtippelni, hogy milyen felállásban küldi pályára a csapatot, de legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a 4-2-3-1-gyel kezdenek a portugálok. A helyzettől függően 4-3-3-as vagy az 5-4-1-es taktikát is sikerrel alkalmazzák.

A védősoruk nagyon acélos, a középpálya a már említett Ronaldóval, illetve Nanival, Quaresmával és Simaóval bivalyerős. Ha ez a négy játékos jó formában futballozik, akkor nincs olyan védelem Európában, amely meg tudná őket állítani.

Törökország

A nagy ismeretlen, annak ellenére, hogy a magyar válogatottal azonos selejtezőcsoportban szerepelt. A keret adott, sok minden függ attól, hogy milyen passzban lesznek a játékosok. Ebből a szempontból kiemelt fontosságú az Európa-bajnoki rajt. Pechére Törökország éppen a négyes toronymagas esélyesével, a portugálokkal kezd. Amennyiben a csapat felszívja magát, bravúrokra képes, de hajlamos emellett összezuhanni.

A törökök az elmúlt években támadásban elsősorban Hakan Sükürre, és a fejeseire támaszkodtak, idén azonban lemaradt az Eb-keretből a rutinos csatár. Helyette két apró termetű játékos kaphat szerepet, ami a csapat taktikáján is megmutatkozik.

A védelem közepén tapasztalt játékosok szerepelnek, de idős korukból kifolyólag már nem a leggyorsabbak, ami sorsdöntő lehet a kontinenstornán. A középpályán Emrével, Mehmet Aurélióval és Hamit Altintoppal három elsőrangú játékos áll Fatih Terim rendelkezésére, de a csapat játéka sokszor kiszámítható.

tudósító

Kint jár a foci-Eb helyszínein? Vagy egy fotója, videója, tudósítása az előkészületekről? Töltse fel az FN-tudósítóba!


A csoport sorsdöntő meccsei

Csehország-Törökország 1-0
Svájc kilóg ebből a csoportból, a két esélyes dolgát csak a törökök nehezíthetik meg. Én a cseheket erősebbnek érzem.

Portugália-Törökország 2-0
A lassú török védőkkel szemben a portugáloknak még könnyebb dolguk lesz. A nyitómeccsen persze sok minden megtörténhet.

Csehország-Portugália 1-2
A portugálok a csoport legnagyobb esélyesei, az első továbbjut helyről döntő összecsapáson nekik vannak a jobb lapjaik.

A csoport végeredménye:
1. Portugália
2. Csehország
3. Törökország
4. Svájc

Ajánlott videó

Olvasói sztorik