Élet-Stílus

Győzelemmel kezdte a vb-t a Cortina-csapat

A magyar jégkorong-válogatott győzelemmel mutatkozott be a szapporói divízió I-es világbajnokságon, egy fordulatos mérkőzésen 5-3-ra verte Észtországot.

Magyar szempontból nem kezdődött valami jól a mérkőzés, Gröschl Tamás, majd Kangyal Balázst is kiküldték a bírók, és a második emberelőnyüket gólra is váltotta az észt együttes.
Maksim Ivanov a jobboldali bedobókörből suhintotta kapura a korongot, amely bekkelő Sille Tamás korcsolyáján megpattanva került a hálóba. Szuper Levente kapus nem védhetett.

A folytatásban csupán egy nagyobb helyzete volt Észtországnak, ellenben a magyar csapat sorra alakította ki a lehetőségeit, bátran lőtt kapura, és ami lényeg: sikerült is fordítania. Vass Márton előbb egyenlő létszámban, majd előnyben talált be, mindkét esetben a hozzá hasonlóan a francia Briancon csapatában játszó Ladányi Balázs volt az előkészítő.

A második harmad az észteké volt, a mieink nem igazán találták a ritmust, miközben a feljavult rivális egymás után kétszer is meglelte a kapuba vezető utat. A 25. percben Andrei Makrov kettős előnyben (!), egy sakk-mattra kijátszott akció végén lőtt közelről a jobb alsó sarokba, ezzel egyenlített. Tíz perccel később Aleksandr Polozov pedig a vezetést is megszerezte, miután Szuper fejvédőjéről levágódó korongot estében piszkálta be közelről a kapuba.

Sok helyzete nem volt Pat Cortina csapatának, ugyanakkor a kevésből is lőtt egy gólt, épp jókor, a harmad végén egyenlített. Gröschl ugratta ki egy kiváló passzal Kovács Csabát, aki ellentmondást nem tűrően vágta be a pakkot az észt kapuba.

Volt minek örülni (iihf.com)

Volt minek örülni (iihf.com)

Kovács a harmadik periódus elején ütött újabb góljának köszönhetően már itt volt az előny. Ennaffati Omar hatalmas lövését még védte Alekszej Terentjev, a duplázó Volán- csatárnak ugyanakkor már nem volt nehéz dolga, az üres kapuba passzolt. Mind a két csapat biztonsági játékkal rukkolt ki a harmad elején, a negyedik magyar gól mieinket pörgette fel.

Fölényben játszott a magyar csapat, helyzetek alakított ki – átellenben az észtek csak elvétve veszélyeztettek -, és ennek megfelelően a Majoross Gergely keresztpassza után betaláló Fekete Dániel révén nőtt is az előny. Ezt megelőzően egyébként kapuslökés miatt a bírók érvénytelenítettek egy gólunkat.

A végén Vass adhatta volna meg a kegyelemdöfést, de megkegyelmezett, ziccerben a jobb kapufa mellé püfölte a korongot. Noha a végén az észtek kaptak egy emberelőnyt, és kapusuk lehozatalával igyekeztek még nagyobb nyomást gyakorolni a magyar kapura, az eredmény már nem változott, így a mieink győzelemmel mutatkoztak be a szapporói világbajnokságon. Hétfőn Litvánia lesz az ellenfél.

„Nagyon örülök a győzelemnek, mert egy veszélyes észt csapat ellen sikerült nyerni. A találkozó egyes részein jól, máskor viszont rosszul játszottunk. Nincs könnyű meccs a vb-n, és senkit sem szabad lebecsülni. Azt viszont kimondottan jó volt látni, hogy képesek vagyunk küzdeni, fordítani és az eredményt végül megtartani” – értékelt Pat Cortina szövetségi kapitány.

Divízió I-es vb, Szapporo:
Észtország-Magyarország 3-5 (1-2, 2-1, 0-2)
Gól: Ivanov (03:05, emberelőny, 1-0), Vas M. (7:48, 1-1),
Vas M. (11:10, ee., 1-2), Makrov(24:36, kettős ee., 2-2), Polozov (34:03, 2-3), Kovács Cs. (39:04, 3-3), Kovács Cs. (45:30, 3-4), Fekete (51:03, 3-5)

További eredmények:
Horvátország-Ukrajna 0-4
Japán-Litvánia 5-0

Az állás:
1. Japán 3 pont (5-0)
2. Ukrajna 3 (4-0)
3. Magyarország 3 (5-3)
4. Észtország 0 (3-5)
5. Horvátország 0 (0-4)
6. Litvánia 0 (0-5)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik