Élet-Stílus

Szávay az év felfedezettje a WTA-nál

Szávay Ágnes lett a 2007-es év felfedezettje a női profi teniszezők sorozatában, a WTA Touron, a legjobbnak járó díjat pedig a világelső Justine Henin vehette át.

A 19 éves játékos tavaly valósággal berobbant a női tenisz élvonalába. Palermóban élete első WTA-győzelmét aratta, majd később Pekinben is diadalmaskodott, a US Openen pedig egészen a negyeddöntőig menetelt. Fejlődése a világranglistán elfoglalt helyezéseiből is nyomon követhető: a 2006-os szezont ugyanis csak a 207. helyen zárta, egy év elteltével viszont már a 20. pozíciót birtokolta – februárban a 17. volt, most a 18.

Teljesítményét itthon is elismerték, Szávay Ágnes lett tavaly az év női sportolója, emellett Junior Prima-díjas és közönségdíjas. S itt az újabb, az eddigieknél markánsabb elismerés: a WTA őt választotta meg a 2007-es esztendő felfedezettjének.

A jelöltek között volt még a fehérorosz Viktoria Azarenka és Olga Govorcova, a szlovák Dominikova Cibulkova, valamint az osztrák Tamira Paszek. Érdekességképpen: Szávay előtt korábban az orosz Marija Sarapova (2003), a belga Kim Clijsters (1999), az amerikai Serena (1998) és Venus Willams (1997), illetve a svájci Martina Hingis (1995) is volt az év fedezettje.

Szávay Ágnes a díjazottak között (Getty)

Szávay Ágnes a díjazottak között (Getty)

Nem különösebben nagy meglepetés, hogy 2007 legjobb játékosának járó díjat a világranglista éllovasa, Justine Henin kapta meg. A belga klasszis tavaly 14 versenyéből 10-et megnyert, ezek közül is kiemelendő a Roland Garroson, a US Openen és a WTA-vb-n aratott győzelme, továbbá az, hogy ő lett az első nő, aki egy szezon alatt több mint ötmillió dollárt ütögetett össze. Henin tulajdonképpen duplázott, hiszen 2003-ban egyszer megkapta a legjobb női teniszező címet.

Az előző szezon legprímább párosa a Cara Black és Liezel Huber zimbabwei-dél-afrikai tandem, a legtöbbet fejlődő játékos a szerb Ana Ivanovics, az év visszatérője pedig az amerikai Lindsay Davenport lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik