Élet-Stílus

Csúcsfogyasztó: húsvétra luxustojást olcsón

Korábbi darabok a Csúcsfogyasztóban:

Gyűrűk nem csak atomfizikusoknak
Billiárdgolyó a fülbe és az ujjra
Feküdj bele, mint Beckham

A luxustojás definíciója nem létezett Peter Carl Fabergé szentpétervári ékszerész előtt, akinek tojásdad ékszerei világhírűvé váltak. Az 1846-ban született, Párizsban, Versailles-ban és Drezdában tanult ékszerész apja műhelyét vette át, és összesen 54 darab húsvéti tojást készített a cári udvarnak, ezekből azonban csak 46 maradt fenn az utókornak. Egy-egy ilyen tojás milliókért kel el, az egyszeri földi halandó nem is álmodhat arról, hogy tulajdonosa legyen egynek.

A „Tyúktojás” az első Fabergé darab, amit III. Sándor cár ajándékozott húsvétra feleségének, Marina Fjedorovnának 1885-ben. Árát 3-4 millió dollárra becsülik.

A „Tyúktojás” az első Fabergé-darab, amit III. Sándor cár ajándékozott húsvétra feleségének, Marina Fjedorovnának 1885-ben. Árát 3-4 millió dollárra becsülik

Mindenre van megoldás, és az orosz szuveníripar sem ismer lehetetlent: az eredetiekhez képest igazán baráti áron kapható replikákkal látják el az érdeklődőket. A moszkvai székhelyű Top-Fabergé online áruház kínálatában az eredeti tojások másai találhatók 100-400 dolláros áron. A Fabergé-másolatokon kívül többek között díszített strucc-, liba- és emutojások is kaphatók.

A leghíresebb Fabergé tojás, a „Koronázási tojás”. Elkészítése 15 hónapot vett igénybe, minden aranyfüzér találkozásánál birodalmi sas található aranyból, mellüket gyémánt díszíti.

A leghíresebb Fabergé-tojás, a „Koronázási tojás”. Elkészítése 15 hónapot vett igénybe, minden aranyfüzér találkozásánál birodalmi sas található aranyból, mellüket gyémánt díszíti

Aki abban nem lel örömet, hogy egy ilyen tojás a kandallón csücsül, nyakában is hordhatja: közel a teljes szortiment kapható nyakláncon hordható verzióban is. Mielőtt bárki is azt hinné, a Top-Fabergé kínálata korántsem gagyi: minden tojás Swarowski-kristályokkal van kirakva, a drágábbakat pedig nemesfém, legtöbbször 24 karátos arany díszíti.

Fabergé-tojást szeretne?

Kövesse nyomon Csúcsfogyasztó rovatunkban a high-end fogyasztói ipar és tárgykultúra peremvidékének fejlődését! Csúcsfogyasztó rovat – a címlap alján!

Javasoljon terméket a Csúcsfogyasztó következő számaiba!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik