Élet-Stílus

Súlyos sérülés és döntetlen Birminghamben

A listavezető Arsenal egy 95. percben kapott góllal csak döntetlent ért el a kiesés ellen küzdő Birmingham City otthonában a Premier League 27. fordulójában. A mérkőzésen súlyos sérülést szenvedett Eduardo da Silva, az „ágyúsok" támadója. A címvédő Manchester United kiütéssel nyert a Newcastle otthonában.

Döbbenetes jelenetsorral kezdődött a Premier League 27. fordulója. A koradélutáni Brimingham City-Arsenal találkozó 3. percében Martin Taylor, a hazaiak középső védője brutálisan beleszállt Eduardo da Silvába, amiért egyből piros lapot.

A durva szabálytalanság következtében a brazil születésű horvát válogatott labdarúgónak eltört a lába és csont elmozdult a helyéről. A látvány – amely a játékosokat és láthatóan még az orvosi stáb tagjait is megviselte – olyannyira sokkoló volt, hogy az esetet nem is ismételte meg a mérkőzést közvetítő televízió.

Eduardót nyolc percig ápolták a St. Andrews stadion gyepén, majd kórházba szállították, és még szombaton megoperálják a 25. életévét hétfőn betöltő labdarúgót, aki – a szigetországból származó hírek szerint – aligha játszhat az Európa-bajnokságon.

Az éllovas pontokat hagyott Birminghamben (Getty)

Az éllovas pontokat hagyott Birminghamben (Getty)

A találkozó az ápolás után folytatódott, és hiába játszott nagy fölényben az esélyesebb Arsenal, a hazaiak szerezték meg a vezetést. A 28. percben James McFadden szabadrúgásból volt eredményes, 18 méterről csavart a bal felső sarokba.

A vendég londoniak Theo Walcott révén a második félidőben megfordították az állást. A fiatal csatár előbb Emmanuel Adebayor továbbfejelt labdáját pofozta közvetlen közelről a hálóba, majd egy labdaszerzés után átrohant a hazaiak védelmén és 16 méterről a bal alsó sarokba lőtt. A két gól között Cesc Fabregas pedig a jobb kapufát találta telibe.

Már-már úgy tűnt, a listavezető a papírformának megfelelően begyűjti a három pontot, a 95. percben azonban a Birmingham döntetlenre hozta a mérkőzést: Gael Clichy szabálytalankodott Stuart Parnabyval, a megadott tizenegyest pedig McFadden értékesítette – nagyerővel a kapu bal oldalába küldte a labdát.

Wenger: Taylor ne futballozon többé

A mérkőzés után Arsene Wenger, az Arsenal menedzsere magából kikelve nyilatkozott Eduardo sérülése kapcsán: „Martin Taylor belemenése döbbenetes, szörnyű volt. Ezt a játékost soha többé nem szabadna futballozni engedni”.

A Birmingham City edzője, Alex McLeish igyekezett megvédeni a sérülést okozó védőt. „ Ha lassítva nézzük meg azt a bizonyos szituációt, Martin a szerelési kísérlete valóban durvának látszik, de ő nem rosszindulatú játékos, nem akarat sérülést okozni – egyszerűen Eduardo túl gyors volt hozzá képest. Nagyon megviselte ez az egész”.

KO-val nyert a bajnok

A címvédő Manchester United közelebb került az Arsenalhoz, már csak négy pont a hátránya, miután – az egyaránt duplázó Cristiano Ronaldo és Wayne Rooney főszereplésével – kiütéses, 5-1-es győzelmet aratott a Newcastle United otthonában.

A 25. percben Ronaldo beadása után Rooney közelről talált be, majd a portugál már maga fejezte be az akciót, egy kiugratás után 15 méterről gurított a jobb alsó sarokba. Az 56. percben a második gólját is megszerezte: miután lebirkózta a védőjét és kicselezte a csereként beállt Steve Harpert, a hazaiak hálóőrét, már nem okozott gondot a számára az üres kapuba továbbítani.

Cristiano Ronaldo már 21 gólos a bajnokságban (Getty)

Cristiano Ronaldo már 21 gólos a bajnokságban (Getty)

Átellenben Abdoulaye Faye szépített, ám a Kevin Keegannel továbbra is nyeretlen Newcastle nem tudta elkerülni a súlyos, megalázó vereséget. Közvetlenül a hazai gól után Rooney csavart a bal felsőbe, majd a végén Louis Saha is betalált.

Spanyol mestermunka Liverpoolban

A Liverpool Fernando Torres mesterhármasával verte a vendég Middlesbrough csapatát. A spanyol játékos 0-1-es állásnál szerezte az első gólját, a 27. percben az ellenféltől kapott labdával megiramodva, a kapust kicselezve gurított a hálóba. Két perccel később újra eredményes volt, ezúttal 19 méterről lőtte ki a jobb alsó sarkot. A harmadik góljához egy védő és a kapus is asszisztált, egyikük sem tudott felszabadítani, Torres ezt kihasználva laposan az üres kapu közepébe helyezett. A 3-2-es végeredményt Stewart Downing állította be.

Halmosi duplázott

Halmosi Péter két gólt szerzett az angol másodosztályú bajnokságban; a Plymouth elsősorban a magyar válogatott középpályásnak köszönhetően győzte le a Burnleyt (3-1).

Fülöp Mártont az élvonalbeli Sunderland kölcsönadta a Stoke Citynek. A nemzeti csapat elsőszámú hálóra a kispadon nézte végig új csapatának szombati bajnoki mérkőzését, melyen a Stoke City 1-0-ra verte az Ipswich Townt.

Premier League, 27. forduló:

Birmingham City-Arsenal 2-2 (1-0)

Gól: McFadden (28., 95., a másodikat 11-esből), illetve Walcott (49., 55.)
Kiállítva: Taylor (3., Birmingham)

Newcastle United-Manchester United 1-5 (0-2)
Gól: Faye (79.), ill. Rooney (25., 80.), Cristiano Ronaldo (45., 56.), Saha (90.)

Liverpool-Middlesbrough 3-2 (2-1)
Gól: Torres (27., 29., 61.), ill.Tuncay (8.), Downing (83.) Kiállítva: Aliadiere (86., Middlesbrough)

Fulham-West Ham United 0-1 (0-0)
Gól: Solano (87.)
Kiállítva: Andreasen (88., Fulham)

Portsmouth-Sunderland 1-0 (0-0)
Gól: Defoe (69., 11-esből)

Wigan Athletic-Derby County 2-0 (0-0)
Gól: Scharner (60.), Valencia (84.)

Vasárnapi program:
Reading-Aston Villa, 13:30
Blackburn-Bolton, 16:00

Hétfői program:

Manchester City-Everton, 21:00

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik