Élet-Stílus

Csúcsfogyasztó: a jövő mobiltelefonjai

A londoni Royal College of Art diákjai megtervezték a jövő mobiltelefonjait. A megálmodott készülékek ötvözik az ergonómiát a praktikummal, mindezt persze kifinomult formavilággal. A készülékek nem is a távoli jövőbe mutatnak.

A design-verseny célja az volt, hogy a londoni St. Martin’s College diákjai olyan mobiltelefonokat tervezzenek, melyek túltesznek a jelenlegi piaci választékon tudás, használhatóság vagy teljesítmény szempontjából.

A brit 3 nevű szolgáltató által szponzorált verseny egyik nyertes designja a “Vase” (váza) névre keresztelt alkotás, mely a tervező szerint üres eszközként indul, a leendő tulajdonos tölti fel azokkal a programokkal, tulajdonságokkal, melyeket ő akar majd használni – írta a BBC News. A tervezők nem adnának használati kézikönyvet a készülékhez, a használók szerintük lépcsőről lépcsőre megtanulják kezelni és használni a telefont a megszemélyesítés közben, azaz, ahogy töltik fel a kívánt programokkal.

Nézze meg a nyertes mobil-terveket!

Nézze meg a nyertes mobil-terveket!

A verseny egy másik díjazottja, a Teiko tervezője direkt kisgyerekeknek szánja készülékét: a telefonban a játékok nagy szerepet kapnak, csakúgy, mint a szülők által ellenőrizhető hívás és böngészés és a GPS-adóvevő, mellyel a készülék pontos helye bemérhető. A Teikó állatkertekben, múzeumokban és kiállításokon automatikusan kapcsolódik a rendszerhez és információt tölt le. A víz és ütésálló készülék kihúzható, rögzített fülhallgatóval rendelkezik – így azt nem lehet elhagyni.

A Free Key tervezői is a Vase-hez hasonlóan gondolkodtak: ebben a készülékben 40 gomb rejlik a hajlítható LCD-képernyő alatt, amit a tulajdonos saját kedvére programozhat.

A Royal College of Art honlapja

Kövesse nyomon Csúcsfogyasztó rovatunkban a high-end fogyasztói ipar és tárgykultúra peremvidékének fejlődését! Csúcsfogyasztó rovat – a címlap alján!

ÚJ! Javasoljon terméket a Csúcsfogyasztó következő számaiba!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik