Élet-Stílus

Megkezdődött a 39. Magyar Filmszemle

A Millenáris Teátrumban tartott kedd esti megnyitó ünnepségen kitüntetéseket adtak át, majd filmrészleteket vetítettek a mustrán látható alkotásokból. Az idei szemlén 103 alkotás lesz látható.

Herendi Gábor, a szemletanács elnöke bemutatta a szemle legfőbb elismerését, az újonnan alapított Arany Orsó díjat, amely egy oszlopon álló, forgatható filmtekercs, rajta egy celluloid darabbal. Idén a közönségdíj mellett műfaji elismerést, Moziverzum díjat is adományoznak.

Az életműdíjat az idén B. Müller Magda fotóművész, filmfotós, Hildebrand István operatőr és Schubert Éva színművész, színházi rendező kapta. B. Müller Magda az elismerés átvételekor arról szólt, hogy az idén visszakapták a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatását, így a Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény helyzete stabilizálódni fog. „Mindenki ott van egy dobozban és mindenki halhatatlan lesz” – tette hozzá. Schubert Éva azt mondta: „csendesen, derűsen kell végezni a munkát és ezt észreveszik”. Hildebrand István betegsége miatt nem tudott megjelenni az ünnepségen.

Schubert Évának Koltai Lajos adta át az életműdíjat (Fotó: MTI)

Schubert Évának Koltai Lajos adta át az életműdíjat (MTI)

A Magyar Mozgókép Mestere művészeti díjat ebben az évben Gyulai Líviusz animációsfilm-készítőnek és Kósa Ferenc filmrendezőnek adományozták. Kósa Ferenc felszólalásában azt mondta, a díj kollégáit is megilleti, többek között Sára Sándor filmrendezőt, Koltai Lajos operatőrt, Csoóri Sándor írót, a színészek sokaságát, a zeneszerzőket. Rámutatott arra, a filmes szakma tudja, mit jelent együttműködni, felelősséggel dolgozni közösen. „Jó lenne, ha a politikusaink legalább ezt megtanulnák tőlünk” – jegyezte meg.

Árvai Jolán-díjban részesült Tréfás Imre fővilágosító, Csermely Ákos fesztiválszervező, Petrovszky Zoltán filmszerkesztő, Erdei István főproducer és Ormos Ferenc látványtechnikus. A 2002-ben alapított elismerést olyan filmkészítőknek ítélik oda, akik nem részesülhetnek művészeti díjban, de a filmalkotás során kiemelkedő munkát végeznek.

A nyitórendezvényen a filmes szakma tavaly elhunyt képviselőire fotómontázs vetítésével emlékeztek, majd bemutatták Cakó Ferenc Arc című animációs filmjét.

A 39. Magyar Filmszemle versenyprogramjában 103 alkotás – 18 játékfilm, 46 dokumentumfilm, 3 kreatív dokumentum játékfilm, 36 kísérleti- és kisjátékfilm, továbbá 13 tudományos ismeretterjesztő film – indul. A február 5-ig tartó filmes ünnepnek a Millenáris Teátrum, a Palace Mammut mozi, az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Bem mozi ad otthont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik