Élet-Stílus

Csúcsfogyasztó: Mentsd meg a világot környezetbarát luxussal!

Hogyan állítsa meg a globális felmelegedést egy Csúcsfogyasztó high-end szórakoztatóelektronika termékekkel? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ. Három csúcstermék, amely nem biztos, hogy megállítja az Antarktisz olvadását, de legalább szép, drága és környezetbarát.

Korábbi darabok a Csúcsfogyasztóban:

Rubik Ernő beájulna!
A világ legkeményebb mobiltelefonja
Tíz nem szokványos ajándék

A “zöld csúcsfogyasztó-termék” cím képzeletbeli harmadik helyére a napelemes Bluetooth headset kerül. Az Iqua Sun nevű gyártó állítása szerint az apró napelemekkel ellátott eszköz kültéren és beltéren egyaránt képes működni. Az eszköz áráról egyelőre nincs hír, azonban nem is főként energiatakarékossági, hanem sokkal inkább kényelmi szempontból hasznos, hiszen nem kell a lemerüléstől tartani. Az irodában ülőket pedig arra kényszeríti, hogy menjenek ki a napra telefonálni, így máris tett valamit egy jobb világ érdekében.

Csúcsfogyasztó: Mentsd meg a világot környezetbarát luxussal! 4

Napelem a fülbe

A második helyet szintén egy napelemes eszköz kapta meg. A Voltaic Systems laptoptáskája 14 wattnyi energiát képes termelni miközben hajnalban az iroda felé rohanunk. Beépített akkumulátor tárolja az áramot, és nem csak laptophoz hanem mp3-lejátszóhoz, telefonhoz és más egyéb eszközökhöz is csatlakoztatható. A táska “teljesítménye” elegendő a töltéshez, azonban ahhoz nem, hogy a számítógép kizárólag csak a napelemről működhessen (ezt a terméket egy év múlva mutatjuk be). Tavasszal kerül forgalomba és 599 dollárba fog kerülni.

Csúcsfogyasztó: Mentsd meg a világot környezetbarát luxussal! 5

Napelem a táskába


A dobogó legfelső fokára egy LCD tévé állhat. A Las Vegasban tartott szórakoztató elektronikai kiállításon (CES) napokkal ezelőtt bemutatott és fődíjat nyert Philips ECO TV közel annyi áramot fogyaszt, mint egy 75 wattos izzó.

Csúcsfogyasztó: Mentsd meg a világot környezetbarát luxussal! 6

Eco-tévé a moziszobába


Az újrahasznosított papírcsomagolásban szállított készülék a szoba fényviszonyaihoz képest állítja a kijelző fényerejét, így egy sötétebb szobában, kevesebbet fogyaszt. A készülék nem tartalmaz higanyt és más káros anyagokat, így megfelel a legszigorúbb környezetvédelmi és újrahasznosíthatósági normáknak is. 1400 dollár körüli árért tévénézéssel is segíthetünk anyabolygónkon.

A három eszköz közül azért az ECO TV kapta az aranyérmet, mert ennek a terméknek van a legnagyobb piaca nem beszélve arról, hogy gyártója is elég nagy ahhoz, hogy ne csak a Greenpeace aktivisták nappalijába juttassa el.

Kövesse nyomon Csúcsfogyasztó rovatunkban a high-end fogyasztói ipar és tárgykultúra peremvidékének fejlődését! Csúcsfogyasztó rovat – a címlap alján!

ÚJ! Javasoljon terméket a Csúcsfogyasztó következő számaiba!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik