Élet-Stílus

Romariót eltiltották doppingvétség miatt

Romario nem úszta meg doppingügyét büntetés nélkül: 120 napra eltiltották a Vasco de Gama világbajnok támadóját és edzőjét, aki még októberben akadt fenn egy vizsgálaton.

Kapcsolódó linkek


foci.lap.hu
sport.lap.hu


Brazília felső sporttörvényszékének tagjai 3:2 arányban szavazták meg az 1994-es vb-n aranyérmet nyert veterán csatár eltiltását. Romario – aki nem jelent meg a tárgyaláson–, október 28-án, a Palmeiras elleni bajnoki után adott pozitív mintát, vizeletében finaszterid nyomaira bukkantak a doppingellenőrök.

A 41 esztendős klasszis persze tagadta, hogy szándékosan doppingolt volna, és kijelentette: a hajnövesztője tartalmazta a tiltott szert.

A WADA tiltólistáján szereplő finaszteridet általában anabolitikus szerek „elfedésére” szokás használni, ugyanakkor tény: az anyag szokványos alkotórésze a különböző hajnövesztő készítményeknek.


Romariót eltiltották doppingvétség miatt 1

Nem úszta meg az eltiltást – de legalább van haja (AFP)


A Romariót képviselő ügyvédek ennek hangsúlyozása mellett úgy próbálták meg meggyőzni a döntéshozókat, hogy filmen felidézték a labdarúgó pályafutásának fontosabb állomásait, például Romario ezredik gólját, s ehhez azt a magyarázatot fűzték: egy csodálatos karrier, életmű mehet tönkre egy kedvezőtlen döntés miatt.

Nos, az ítészek nem érzékenyültek el: Romario 120 napos eltiltást kapott, amely ellen természetesen fellebbezést nyújt be a labdarúgó védője. A futballista által elkövetett vétségért amúgy 120 napos a minimum, 360 napos eltiltás a maximum kiróható büntetés Brazíliában.
„Tiltakozom az ítélet ellen. Ez a döntés beárnyékol egy csodálatos karriert” – magyarázta Eurico Miranda, a Vasco de Gama elnöke.

Romariót december elején – az ügy kirobbanása után – a csapat edzőjének is kinevezték, és úgy tervezte, hogy a 2008-as év elején még játékosként is beszáll, de az eltiltása keresztülhúzta a tervét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik