Élet-Stílus

Hat éven belül jégmentessé válhat az Északi-sarkvidék

Egy amerikai kutatócsoport az eddigi legdrámaibb jövőképet vázolta fel az északi sarkvidék sorsáról. Modelljük szerint 2013-ra a nyári hónapokban teljesen jégmentessé válhat az Arktisz.

Az Amerikai Geofizikai Egyesület konferenciáján Wieslaw Maslowski azt állította, hogy az Északi-sarkvidékkel kapcsolatos eddigi előrejelzések túl optimisták voltak, és valójában sokkal drámaibb változás várható akár néhány éven belül is.

A kaliforniai monterey-i kutatócsoport, amelynek tagjai az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA, az Óceanológiai Intézet (Institute of Oceanology) valamint a Polish Academy of Sciences (PAS) kutatói is, a prognózist 1979 és 2004 között mért adatokra alapozza. A számítógépes modellekkel dolgozó kutatócsoport már korábban is ismert volt arról, hogy más kutatócsoportokhoz képest jóval „merészebb” előrejelzésekkel állt elő.

A témában végzett korábbi kutatások 2040 és 2100 közötti időszakra jósolták az északi sarkvidék nyári jégmentessé válását. A monterey-i kutatócsoport szerint viszont ezek alulbecsülik a jégolvadási folyamatokat. „A modellezésnél a valóságnak megfelelően figyelembe kell venni a tengeráramlások révén a sarkvidékre szállított hőt, amely jelentős mértékben hozzájárul a tengerjég olvadásához” – nyilatkozta Maslowski, a kutatócsoport vezetője a BBC Newsnak.

„Az előrejelzéseink nagyon komplex modellen alapulnak, amely magában foglalja az északi sarkvidék jégborítására, a tengervíz hőmérsékletére és a légköri viszonyokra vonatkozó adatokat egyaránt, vagyis a légkörtől a tengerfenékig a teljes rendszert. Az elmúlt évek gyakorlata azt mutatta, hogy a sarkvidéki jég nyári olvadása felgyorsult a legtöbb modellbeli értékhez képest” – hangsúlyozta Maslowski.

Rekord értékű volt az idei nyár

Az Északi-sarkvidék jégborítása idén nyáron negatív rekordot döntött. A 4,13 millió négyzetkilométerre zsugorodott jég kiterjedése az eddig mért legalacsonyabb volt. Az ezt megelőző rekordév 2005 volt, akkor 5,32 millió négyzetkilométerre csökkent a jégfelület.

Peter Wadhams, a Cambridge Egyetem sarkvidéki jéggel foglalkozó kutatója egyetért Maslowski érveivel. Szerinte sok modell esetében nem veszik figyelembe kellő alapossággal a területen zajló folyamatokat. Például azt, hogy a jég gyorsabban olvad, ha szétaprózódik, illetve a felszakadozó jégtáblák miatt a sötétebb, szabad vízfelszín jobban elnyeli a napsugárzást, mint a fehér jég, így hamarabb melegszik a tengervíz, és ezáltal gyorsabban olvad a körülötte lévő jég is.

„A Maslowski vezette kutatócsoport modelljének előnye, hogy figyelembe veszi a jégmező belsejében zajló folyamatokat is. A sarkvidéki jégolvadásnál a legfőbb probléma, hogy nem ciklikus jelenségről van szó. Az idei olvadás jelentősen meghatározza a jövő évi eseményeket is, tovább gerjeszti a folyamatot. Habár nem valószínű, hogy 2013-ra eltűnik az összes jég, de minden bizonnyal már 2040 előtt bekövetkezik” – tette hozzá Wadhams.

Maslowskinak nem volt sok gondja a kutatási eredményeinek népszerűsítésével, ugyanis a hétfői béke Nobel-díjátadón Oslóban Al Gore, volt amerikai elnökjelölt köszöntő beszédében ebből a tanulmányból idézett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik