Élet-Stílus

MÚSZ: Kovács Ágnes nem doppingolt!

A Magyar Úszó Szövetség álláspontja szerint Kovács Ágnesnek nem volt pozitív mintája, az olimpiai bajnoknő nem doppingolt, s nem róható fel neki doppingvétség.

Kapcsolódó linkek


uszas.lap.hu
sport.lap.hu

A megállapítást a MÚSZ úgynevezett előzetes felülvizsgálati eljárásáról készült dokumentum tartalmazza, amelyet az október 30-i doppingmintavétel után végzett el a szövetség, s amelyet a szerdai sajtótájékoztatón ismertetett Ruza József főtitkár.

Az ominózus vizeletvizsgálatot a Magyar Antidopping Csoport (MACS) két szakembere bonyolította le a Kőér utcai uszodában, s a tesztelés azzal zárult, hogy Kovács Ágnes – miután a szükséges 75 milliliter helyett csak 25-öt tudott produkálni – hivatalos ügyben (a UNICEF jószolgálati nagyköveti megbízatása ügyében) távozott.

Előtte még aláírta azt a papírt, amelyben indokolta ugyan lépését, egyúttal azonban elismerte a mintaadási szabály megsértését.

Az ügyből doppingfegyelmi eljárás kerekedett, Kovács Ágnes versenyzési jogát felfüggesztették, s a MACS jelentését – amint a sajtótájékoztatón elhangzott – megkapta a magyar hivatalos testületeken kívül az európai (LEN) és a nemzetközi úszószövetség (FINA), továbbá a Nemzetközi Antidopping Ügynökség (WADA) és a Sportdöntőbíróság (CAS) is.

A hazai eljárási rend szerint most a MÚSZ fegyelmi bizottságán a sor, a testület csütörtök délben mondja ki a verdiktet, s ha ítéletét netán megfellebbezik, akkor a Darnyi Tamás olimpiai bajnok vezette, a jogerős határozatot meghozó testület következhet.

Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke – hangsúlyozva, hogy nem szeretne a fegyelmi bizottsági ülésnek elébe menni – azt mondta, roppant nehéz a döntés.
„A testületnek olyan határozatot kell hoznia, amely az ő számára is méltányos, a MÚSZ-nak is megfelel, s elfogadható a nemzetközi testületeknek is. Óriási a felelősség, és nem tudjuk a kiutat, méltatlan, igazságtalan helyzet ez – szögezte le Gyárfás, majd így folytatta a mintavételről időnek előtte való eltávozást is kritizálva: „Az edzője, Turi György és Kovács Ágnes is helytelenül viselkedett, nem kellett volna őt elengedni, még ha Roger Moore várta is. Ugyanakkor – bár nem akarok a MACS ellen lázítani, de – az ellenőrök dolga azokat leleplezni, akik vétkeztek, s nem az, hogy egy ártatlan versenyző, a példakép, s a hazai népszerűségi listák éllovasai közé tartozó Kovács Ágnes életművét szétzilálják.”

Turi György is reflektált: „Kovács Ági nulla százalékban hibázott.”

A sajtótájékoztatón azért szó esett arról is, amiért eredendően összehívták: a hétvégi, debreceni rövidpályás országos úszóbajnokságról. A Tippmix ob péntektől vasárnapig tart a decemberi, szintén 25 méteres medencébe kiírt Európa-bajnokság színhelyén, ahol Kiss László szövetségi kapitány kijelentése szerint minden idők legnagyobb, 24 fős magyar csapata indul. Az Eb előállomása az ob, ahol rajthoz áll a honi élvonal, benne a jó formában levő Cseh László és Gyurta Dániel is.

És Kovács Ágnes, ha – ártatlannak ítélve az olimpiai bajnoknőt – a fegyelmi bizottság visszaadja pillanatnyilag felfüggesztett versenyzési jogát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik