Élet-Stílus

Kovács Ágnes: félrevezettek!

„Nem tagadtam meg a doppingvizsgálatot, félrevezettek!" – nyilatkozta felháborodottan a doppingvétséget elkövetett Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszó, ugyanakkor a sportoló vádjait cáfolja a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője.

Kapcsolódó linkek

uszas.lap.hu
sport.lap.hu

Kovács Ágnes október 30-án, az előre be nem jelentett ellenőrzés során a minimum 75 ml helyett 25 ml mennyiségű mintát szolgáltatott. Ezt követően a további mintaszolgáltatást – hivatalos elfoglaltsága miatt megtagadta, és ezt írásban elismerte – közölte tegnap a Magyar Antidopping Csoport (MACS).

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó ezzel doppingvétséget követett el, de nem biztos, hogy ezért egy személyben felelős.

Kovács ugyanis azt állítja, félrevezették!



Kovács Ágnes: félrevezettek! 1




„Az előttem álló feladatokra szeretnék összpontosítani, így a jövő héten kezdődő országos bajnokságra, majd a decemberben esedékes debreceni rövidpályás Eb-re. Teszem ezt akkor is, amikor tudom, hogy a történtek következtében akár kétéves eltiltást is kaphatok. Tizenhárom éves versenyzői pályafutás után vagy talán közben rémisztő ennek még a gondolata is” – magyarázta Kovács, akit talán annál is nagyobb médiaérdeklődés vesz most körül, mint amikor olimpiát nyert, ám a versenyző – az érintettek megértését kérve – csak az MTI-nek nyilatkozott, illetve a Nap-kelte televíziós adásban beszélt érzéseiről. A Kőér uszodában október 30-án lebonyolított mintavétel körülményeit felelevenítve a következőket mondta el.

„Megnyugtattak, ne aggódjak”

„Sietnem kellett a UNICEF-et képviselő Roger Moore-ral megbeszélt találkozóra, kicsit ideges, feszült voltam, s 75 helyett csak 25 milliliter vizeletet adtam. Megnyugtattak, ne aggódjak, emiatt semmi problémám nem lesz” – idézte fel a történteket Kovács Ágnes, aki aláírta az elé tolt összes hivatalos papírt, azt is, amelynek fejlécén az állt, hogy doppingmegtagadás. Mindezt abban a tudatban, hogy az „alulteljesítésnek” nem lesz rá nézve negatív következménye.


Az ellenőrzést végzők, miután egyeztettek Tiszeker Ágnessel, a MACS ügyvezetőjével, úgy döntöttek, hogy nem kísérik el Kovácsot a hivatalos programjára – holott az úszó és edzője, Turi György ezt felajánlotta –, s azzal távoztak, hogy a jövőben megkeresik az úszót, ehhez képest a MACS feljelentette őt, elindíttatva a fegyelmi eljárást. „Szégyelljék magukat, megbíztam bennük, félrevezettek” – nyilatkozta a Nap-keltében Kovács Ágnes, aki azóta egyébként már pótolta a mulasztását, s csütörtökön már elegendő mintát is adott.


Az UNICEF igazolja Kovács Ágnes programját

Az UNICEF Magyar Bizottsága megerősítette, hogy október 30-án reggel Roger Moore, a szervezet jószolgálati nagykövete fogadta Kovács Ágnes olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszót. Az ENSZ gyermekalapjának közleménye szerint az angol színész feszes programja miatt csak múlt kedden reggel tudott megbeszéléseket folytatni a sportolóval.

A Roger Moore szállodai szobájában tartott találkozón – amelyen a híresség felesége és az UNICEF bizottságának képviselői voltak jelen – a szervezet és az úszó jövőbeni együttműködéséről esett szó.



Az ilyen helyzet vétségnek minősül

Bakanek György doppingszakértő a sportnapilap pénteki számában elmondta, a csütörtökön leadott mintának nincs jelentősége, a szabályok szerint nem vehető számításba az adott ügyben. „Az is igaz, hogy a versenyen kívüli vizsgálatokkal többnyire szteroidok jelenlétét keresik, és ha a csütörtöki mintában nincs, akkor az október végén sem lett volna, hiszen az nem ürül ki ennyi idő alatt” – mondta a doppingszakértő. Bakanek doktor szerint az ilyen helyzet vétségnek minősül, és általában úgy büntetik, mintha a sportoló szteroidokat használt volna – kétéves eltiltást jár érte. „Sajnálnám, ha ilyen kommunikációs hiba áldozata lenne” – tette hozzá.

Kovács: a saját végrendeletemet nem írom alá

Kovács Ágnes hangsúlyozta: „A mintavételt nem tagadtam meg! Az írásbeli nyilatkozatomba magam írtam be kézzel, hogy hivatalos ügyben kell az edzés vége előtt távoznom, uganakkor mindenben rendelkezésre állok, próbáltam mintát adni, de a mennyiség nem volt elég. Ezt írtam én. Egy másik papíron, mert három is volt, a doppingellenőrök maguk rögzítették: együttműködő voltam. Az ellenőrzést végző hölgyek azt mondták, hogy a formanyomtatvány további részleteivel ne foglalkozzak, az egy séma, az én esetemben a kézzel általuk vagy az általam írtak lesznek figyelembe véve.”

„Remélem, senki nem feltételezi rólam, hogy a saját végrendeletemet írom alá, ha nem kapom ezt a látszólag jó szándékú eligazítást. Nincs az a Roger Moore, az a megtisztelő feladat, amelynek érdekében félredobnám, meggyaláznám azt a közel másfél évtizedet, amit az uszodában eltöltöttem” – mondta az MTI-nek a sportoló, aki eddig partnernek tekintette az ellenőröket, de most csalódott bennük.




Kovács Ágnes: félrevezettek! 2

Fotók: MTI



„Rajtakapni akarnak bennünket? Lecsapni ránk? Mindenáron eredményt kell felmutatniuk? Akár a megtévesztés árán is?” – feszegette az úszó. „A Magyar Úszó Szövetség november 8-án, az Antidopping Csoport levelének kézhezvételét követően arra kért, hogy azonnal vessem alá magam egy doppingvizsgálatnak. Ruza József főtitkár személyesen beszélt dr. Tiszeker Ágnes úrnővel, és arra kérte, hogy a doppingellenőröket küldje el az uszodába. Az ügyvezető igazgató közölte: valamennyi munkatársa más feladattal van elfoglalva, nem érnek rá. Tisztelettel kérdem, hogy számukra miért fontosabb, hogy valakire váratlanul újfent lecsaphassanak, mint hogy ezt az ügyet mielőbb tisztázzák? Nagyképűség, ha azt mondom, hogy ennyi talán megilletne?” – tette fel a kérdést Kovács Ágnes.

„Fogalmam sincs, hogy mi lesz velem”

Az úszót megviseli az ügy, pénteken élő adásban sírta el magát. „Nem tudom, hogy a továbbiakban mi vár rám. Nem tudom, hogy ma menjek-e edzésre vagy sem? Fogalmam sincs, hogy mi lesz velem. A Nap-kelte szerkesztőségébe reggel a jogi bizottság vezetőjének kocsijában érkeztem, abban is távoztam. Ahogy egy nappal korábban a doppingcsoport központja előtt, itt is újságírók, kamerák vártak. Eddig mindenkivel boldogan találkoztam, most már félve. Mit mondjak nekik? Meddig magyarázzam a bizonyítványomat? Nyilván rövidesen a WADA-tól is, tehát a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségtől is levelet kapok. Ma még csak a magyar lapok írtak rólam, holnap talán már néhány külföldiben is szerepel a nevem. Másképp, mint eddig!”

Tárgyalás kedden

A Magyar Úszó Szövetség (MUSZ) fegyelmi bizottsága kedden kedden tárgyalja Kovács Ágnes ügyét. Gyárfás Tamás, a MUSZ elnöke az MTI-nek elmondta, a szabály szerint az értesítéstől számított három nap múlva tárgyalhatja legkorábban a testület az esetet.

A döntésről értesíteni kell a Nemzeti Doppingellenes Koordinációs Testületet (NDKT), a sport-szakállamtitkárságot, az európai (LEN) és a nemzetközi szövetséget (FINA). Utóbbi kettő, ha nem ért egyet a döntéssel, a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordulhat, amely változtathat azon, azaz felmentés esetén határozhat eltiltásról.

Az elégtelen mintaadás, illetve annak megtagadása egyformán a doppingszabályok megsértésének minősül. A diszkoszvető Fazekas Róbertet előbbi, a kalapácsvető Annus Adriánt utóbbi miatt tiltották el két évre, s fosztották meg athéni olimpiai aranyérmétől.



Felháborodott a szövetségi kapitány

Kiss László szövetségi kapitány, Kovács Ágnes korábbi edzője ekként vélekedik az ügyben: „Hihetetlen, hogy itt tartunk, rettenetesen fel vagyok háborodva a magyar ellenőri csoport magatartása miatt! Ahelyett, hogy elkísérték volna Ágit a UNICEF-kötelezettségére, megalázták a neves versenyzőt. Akár a Hiltonban is pisilhetett volna, ha úgy akarják. Ahogyan annak idején Egerszegi Krisztina és Güttler Károly, hogy korábbi klasszis tanítványaimat említsem, Kovács Ágnes is mindig tisztességesen, becsületesen készült, a 13 év alatt mindig adott mintát, és minden alkalommal negatív volt. Ági velem együtt érte el legnagyobb sikereit, az olimpiai, világ- és Eb-győzelmeket, így ez eljárás az én szakmai munkámat, tisztességemet is megkérdőjelezi, ami elfogadhatatlan!”



—-Tiszeker Ágnes cáfolja az úszó vádjait—-


Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője szerint a doppingellenőrök egybehangzóan állítják, hogy az úszó nem kérte, kísérjék el későbbi mintaadás céljából, ennek a dokumentumokban sincs nyoma.

„Az esettel kapcsolatban nem adhatok részletes felvilágosítást, mivel tiszteletben kell tartani a sportoló személyiségi jogait. Ám az a vád ért minket, hogy félrevezettük a sportolót. Azt hiszem, Athén óta minden magyar sportoló és szövetség tisztában van vele, mit jelent a mintaadás megtagadása. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kódexe világosan rendelkezik erről, azt mindenki ismerheti” – nyilatkozta Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője MTI-nek. „Mi nem nyomozó hatóság vagyunk, ha a sportoló távozik a mintavételről, s erről nyilatkozik, nem tartozik ránk, miért és hova megy el.”

Tiszeker Ágnes hangsúlyozta, a helyszínen nem derült ki, hova hivatalos Kovács Ágnes. „Ha valaki elé letesznek egy nyilatkozatot, amelyen az szerepel, hogy a mintaadást megtagadom, tudomásul veszem ennek következményeit, ami szintén szerepel a papíron, s ezt áttanulmányozva aláírja, akkor életszerű-e vajon, hogy az ellenőrök azt mondják neki, tessék hazamenni, nem lesz semmi baj? A szabály szerint a versenyzőt úgy kell elkísérni és addig, ahogyan és ameddig az a mintavétellel összefügg. Magánjellegű programokhoz nem kell kíséretet biztosítanunk. Ráadásul ott a helyszínen nem derült ki, mit jelent a hivatalos program. A doppingellenőrök egybehangzó állítása szerint a sportoló nem kérte, hogy kísérjék el későbbi mintaadás céljából, ennek a dokumentumokban sincs semmilyen nyoma.”

A MACS vezetője szerint rossz útra vezet érzelmi alapokra helyezni az ellenőrzést, mivel ezek a WADA-kódexben nem szerepelnek. „Ez az ország Athén óta nem teheti meg, hogy nem tartja be a törvényeket doppingkérdésben. A MACS-nak nincs szüksége doppingesetek gyártására, nem ettől jó a hírnevünk a WADA előtt.”


—-Kovács edzője cáfolja Tiszeker Ágnest—-

Turi György az MTI-nek nyilatkozva először is értetlenségének adott hangot, amiért a Kovács Ágnestől vizeletmintát vevő ellenőrök különböző időpontokat tüntettek fel azokon a nyomtatványokon, amelyek az október 30-i sikertelen mintavételi eljárásról és a doppingmintavétel megtagadásáról készültek.

Előbbi jelentésen reggel 8:05 óra szerepel, utóbbi nyilatkozaton pedig 8:10 – mondta az edző, aki szerint az ellentmondásos időpontmegjelölés azt sugallja, mintha két vizsgálatról lenne szó.

Turi azt sem érti, miért szerepel a nyilatkozatban az, hogy a mintaadási kötelezettség megtagadása „megfelelő indoklás hiányában doppingvétségnek minősül”, amikor Kovács Ágnes indokolt.

„Tiszeker Ágnes szerint a helyszínen nem derült ki, hova hivatalos Kovács Ágnes, miközben segítőinek többen és többször is elmondtuk, hogy versenyzőnket mint UNICEF-követet Roger Moorék a Hiltonba várják 9 órára, ezért kell sietnie, s az edzés vége előtt távoznia az uszodából. Nemcsak hogy volt indok tehát, amit megosztottunk velük, de még tanácsot is kértünk, és azt a választ kaptuk, hogy az indok megfelelő, Áginak nem lesz belőle problémája. Mi ebben a tudatban írtuk alá a nyilatkozatot, vagyis megtévesztettek minket.”

„Az sem felel meg a valóságnak – folytatta Turi -, hogy nem kértük meg a doppingellenőröket, kísérjék el Kovács Ágnest későbbi mintaadás céljából, csak éppen nem Ági kérte ezt, hanem én, mert nekem jutott az eszembe, hogy jó lenne, ha a hivatalos programján ott lennének az ellenőrök is, azért, hogy ne legyen baj a dologból.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik