Élet-Stílus

Űrtechnológiás víziparadicsom Újpesten

Közép-Európa legnagyobb fedett élményfürdő és wellness szállodaegyüttese épül az M0-s Duna-híd pesti hídfője mellett, a IV. kerületben. Az „űrkorszaki technológiát” alkalmazó budapesti élményfürdő 2008 őszétől várja a látogatókat, ráadásul hamarosan a régióban is lesznek „társai”. A kivitelező társaság, az Interestate ugyanis hasonló fejlesztéseket tervez a környező országokban is. A FigyelőNet képes beszámolója az építkezés jelenlegi állásáról.

A leendő Megyeri híd mellett, 8,6 hektáros területen épül fel Magyarország legújabb és legnagyobb vízi birodalma, amelynek egyik jellegzetessége a 73 méter átmérőjű, 7 emelet magas kupolája lesz majd. A kivitelező cég, az Interestate 6 emelet magas csúszdát, szörfmedencét, pezsgőfürdőket, ugrótornyot és parkosított strandot is „beleálmodott” a víziparadicsomba. Sőt, az élményfürdő mellett egy 5 csillagos luxusszálloda fejlesztése is javában folyik már, amely az egyik legrangosabb hotellánchoz, a Ramadához tartozik majd. Az élményfürdő- és szállodakomplexum építése mintegy 17 milliárd forintba kerül.

Új városközpont épül?

„A Ramada Plaza – Aquaworld Hotel és Vízibirodalom beruházás gondolata még 2004-ben fogalmazódott meg bennünk. Úgy véltük ugyanis, hogy a lakásépítési boom előbb-utóbb kimerül, így az erőinket más fejlesztésekre kell kiterjeszteni, ha nem akarjuk szakembereink javát szélnek ereszteni” – világította meg lapunknak Pfandler Katalin, az Interestate Rt. elnök-vezérigazgatója a beruházás mozgatórugóit. Jóllehet elismeri, meglehetősen idegen volt akkoriban számukra egy ennyire összetett, bonyolult, és a hazai kivitelezők számára ismeretlen szerkezeteket és berendezéseket is tartalmazó komplexum megvalósítása.


A nyugat-európai példák azonban hatottak, mint Pfandler Katalin fogalmazott: Nyugat-Európában ugyanis 1-1,5 millió lakosra jut egy hasonló létesítmény. “Éppen ezért abban bízunk, hogy pár év múlva az újonnan csatlakozó uniós országokban is komoly igény jelentkezik a szabadidő kulturált eltöltésére, amelyhez pedig a fejlesztőknek is alkalmazkodni kell” – hangsúlyozta, utalva arra, hogy a jövőben az Aquaworldhöz hasonló projekteket szeretnének a környező országokban is megvalósítani.



Űrtechnológiás víziparadicsom Újpesten 1

Képgaléria: A kupola alatt kap helyet az élményfürdõ


A IV. kerületi Káposztásmegyer nem tartozik a főváros legfrekventáltabb része közé – bár igaz, a helyválasztás nem volt véletlen, hiszen a vízszükségletet a 770 méter mélyen fúrt termálkútból feltörő, 35 Celsius-fokos hévíz szolgáltatja majd –, ám az Interestate Rt. elnöke szerint ez idővel változni fog. „Pár éven belül akár a víziparkig is kitolódhat Budapest centruma, amely a szomszédságában épülő M0-s Duna-hídnak is köszönhető” – mutatott rá Pfandler Katalin, aki elsősorban a fővárosba érkező turistákra, illetve budapesti és környékbeli családokra számít a majdani látogatók között.

Óriáscsúszda és trópusi hangulat

Az Aquaworld nem nélkülözi a speciális megoldásokat. A 18 méter magasról induló csúszdákhoz panorámalift szállítja a vendégeket, akik összesen 900 méter hosszú csőrendszeren keresztül juthatnak vissza a fedett fürdőtérbe. A csúszdák hossza egyúttal rekordnak számít Közép-Európában, meghaladják az eddigi csúcstartó osztrák lutzmansburgi fürdő csúszdáinak méretét is. A két szintről induló 5 csúszda 110 és 160 méter hosszú elemeibe fény és hangeffektusokat építenek be.

A fedett csarnokban egy 180 méter hosszú hegyi folyó és egy – hazánkban kuriózumnak számító – szörfmedence is helyet kapna a számtalan kisebb és nagyobb, változatos élményelemeket tartalmazó medencék mellett. Az élménypark egyedi építészeti jellegzetessége a kupola alatt magasodó és a medencék által körülölelt Angkor-templom és függőhídrendszer. Az úszni vágyókról sem feledkeztek el: egy 25 méteres medence várja majd őket.

A kisebbek számára a kupolatértől elkülönített épületrészben különböző vízmélységű, élményelemekkel, gyermekcsúszdákkal, mesefigurás játékokkal felszerelt, összesen 150 négyzetméter nagyságú medenceterületet álmodott a kivitelező. Ennek a közelében játszóház, gyermekpelenkázó és születésnapi rendezvényeknek is helyet biztosító „rendezvényterem” gondoskodik az egész napos szabadidő eltöltéséről.

—-Űrtechnológiás kupola—-

A gömbszelet formájú kupola különleges építészeti technológiával készül, amelyet az űrkutatás során fejlesztettek ki: teljesen átlátszó, többrétegű fóliarendszerrel rendelkezik, s azon túlmenően, hogy véd az UV sugárzástól, az égésnek is ellenáll.

Magyarországon elsőként építik be ezt a speciális fóliarendszert – tudtuk meg Pfandler Katalintól –, amelyet elsősorban nagy befogadóképességű sportlétesítményeknél szoktak alkalmazni. Így többek között a 2005-ben megnyitott müncheni Allianz Arena befedésénél lehetett vele találkozni, illetve a 2008-as pekingi olimpia úszócsarnokának borításánál is ezt alkalmazzák még.



Űrtechnológiás víziparadicsom Újpesten 2

Képgaléria: Már javában tart a fóliarendszer elhelyezése


Exkluzív hotel

A fürdőbirodalommal egységet alkot, ám teljesen különálló a 8 emelet magas Ramada Plaza szálloda. „A szállodalánc elsősorban az ideális közlekedési szempontok miatt választotta az újpesti beruházást, ugyanis repülőtérről, illetve autóval érkezők egyaránt könnyen meg tudják majd közelíteni a létesítményt ” – tudta meg lapunk Pfandler Katalintól.

A Ramada International szállodaláncba tartozó ötcsillagos hotel 261 szobával – köztük 2 elnöki lakosztállyal, 900 fős befogadóképességű konferenciaközponttal, több étteremmel várja majd a hazai és a külföldi vendégeket. Külön, földalatti folyosóval összekötött épületszárnyba kerülnek a 2 és 3 szobás apartman-lakosztályok, míg a 8. emeleten tetőteraszos, Dunára és a budai hegyekre néző lounge-ot alakítanak ki. A szálloda földszintjén pedig a “medence a medencében” filozófia alapján egy 380 négyzetméteres vízfelületű, belső téri relaxációs medence kapna helyet a spa- és wellness-komplexumon belül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik