Élet-Stílus

Vaszary-kiállítás nyílik a Nemzeti Galériában

Vaszary János festőművész életművét mutatja be a Magyar Nemzeti Galéria csütörtökön megnyíló kiállítása. A válogatás mintegy 200 festményt, 100 grafikát, valamint számos iparművészeti alkotást és dokumentumot vonultat fel.

A közönség több mint négy évtized után láthatja ismét összegyűjtve a festőművész munkásságának kiemelkedő darabjait. Vaszary Jánosnak (1867–1939) a legutóbb 1961-ben volt önálló tárlata a Magyar Nemzeti Galériában.


A Vaszary János (1867 – 1939) gyűjteményes kiállítása a Magyar Nemzeti Galéria nagy életműveket bemutató sorozatába illeszkedik. A közel 350 művet bemutató tárlat festményeken, grafikákon és iparművészeti tárgyakon keresztül gazdag áttekintést nyújt a művész sokoldalú tevékenységéről. A jól ismert művek mellett számos újonnan felfedezett vagy eddig lappangó alkotás látható.



Vaszary-kiállítás nyílik a Nemzeti Galériában 1

Vaszary János Aranykor címû alkotása (forrás: MNG)


A korai művek után, az 1900-as éveket bemutató összeállítás következik, melyben a szecesszió és a szimbolizmus áramlataihoz kapcsolódó táblaképek sorát Vaszary iparművészeti és alkalmazott grafikai munkái: gobelinjei, plakátjai és könyvművészeti remekei gazdagítják. Az 1910-es évek elejének kubista formakísérleteit követően az első világháború katarzisa és a húszas évek expresszív festészete után alakította ki azt a könnyed, dekoratív modern stílust, amely a nagyvárosi élet mozgalmasságát és a divatos fürdőhelyek mediterrán hangulatát közvetíti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik