Élet-Stílus

Múzeumba költözik az Akropolisz

Görögország legmodernebb épületeinek egyike ad ezentúl helyet az ország legértékesebb régészeti kincseinek.

Egy fellegvár sorsa


Az Akropolisz a 18. század végéig viszonylag épségben maradt fenn annak ellenére, hogy a 4. századtól a Parthe-nónt keresztény templomnak, 1458-tól a törökök mecsetnek használ-ták. 1687-ben egy velencei bomba nagy károkat okozott.

A 19. század elején Lord Elgin angol követ a törökök engedélyével több szobrot és dombor-művet vett ki az épületből és szállított Londonba, ahol a British Museumban még ma is láthatók.

Az Akropolisz restau-rációja a 19. század-ban kezdődött el Görögország felsza-badulása után. (forrás:Wikipedia)

A napokban kezdődik és várhatóan tíz hónapig eltart a több mint négyezer ókori szobor, fríz és egyéb műemlék elszállítása az Akropoliszról három óriási daru segítségével, valamint elhelyezésük az üvegből és betonból épült múzeumban a 156 méter magas domb lábánál. Az Akropolisz építése Kr. e. 447-ben, Periklész idején kezdődött.

A 20 ezer négyzetméter alapterületű ultramodern épületet leghamarabb jövő ősszel nyitják meg a nagyközönség előtt. Felépítését sok bírálat érte mérete és elhelyezkedése miatt, sőt, kritikusai szerint nem is illik a környezetbe.

Sok görög reméli viszont, hogy az új épület lendületet ad a kormány évek óta tartó kampányának, amellyel rá akarja venni Nagy-Britanniát, hogy szolgáltassa vissza a Parthenon ez idő szerint a British Múzeumban őrzött szobrait. London ugyanis többek közt azzal érvel, hogy Görögország nem képes biztosítani azok megőrzését.

A kétemeletes leendő múzeum tetején üvegfalú csarnok teszi lehetővé, hogy a látogatók közelről láthassák az Akropolisz 2440 éves épületét. A múzeum megnyitását eredetileg a 2004. évi athéni olimpia idejére tervezték, de az építkezés pereskedések miatt elhúzódott, valamint régészeti feltárások is késleltették a költözést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik