Élet-Stílus

Egy barátság vége: lemondott Mourinho

Az idény első Bajnokok Ligája-fordulója vezéráldozattal járt: a Rosenborg elleni gyatra bemutatkozás miatt beadta lemondását Jose Mourinho, a Chelsea portugál szakvezetője.


Kapcsolódó linkek

angolfoci.lap.hu
sport.lap.hu

A klub honlapján csütörtök hajnalban szűkszavú közleményben ismertették, hogy a szakember és az egyesület közös megegyezéssel szerződést bontott. „A Chelsea Futball Klub és José Mourinho kölcsönös megegyezéssel megválnak egymástól” – közölték.


Bár a portugál helyzete távolról sem volt bebetonozott Londonban, a pohár a norvégok elleni 1-1 után telt be: a 2005-ben és 2006-ban angol bajnoki címet nyert „kékek” a Rosenborg ellen nem keltették olyan csapat benyomását, amely a BL-ben a végelszámolásnál is ott lehet.


A BBC Radio 5 live adásában Jonathan Legard kürtölte szét a hírt, mely szerint Mourinho szerda este több játékossal, így a csapatkapitány John Terryvel is, sms-ben közölte döntését. A Porto együttesével UEFA-kupát (2003) és Bajnokok Ligáját (2004) nyert Mourinho 2004-ben igazolt az angol fővárosba, és 2005 után 2006-ban is megnyerte az angol bajnokságot (és az év legjobb edzőjének járó elismerést), míg tavaly a sikertelen címvédés ellenére FA-kupát nyert a londoniakkal.


Roman Abramovics mágnás tervei között azonban a BL is szerepelt, s a nemzetközi porondon a klub rendre elhasalt – legtöbbször angol csapatok jóvoltából: kétszer a Liverpool, egyszer a Barcelona tessékelte ki a Chelsea-t. Idén viszont már a rajt sem

Mourinho regnálása



2004. június 2.: Mourinho a Chelsea szakvezetője
2005. február 27.: Carling-kupa győzelem a Liverpool ellen (3-2)
2005. április 30.:
2-0 a Bolton ellen, biztosított bajnoki győzelem
2005. május 4.: ötéves hosszabbítást ír alá
2006. április 29.:
3-0 a MU ellen, biztosított bajnoki győzelem
2007. február 27.: Carling-kupa győzelem az Arsenal ellen (2-1)
2007. május 19.:
FA-kupa diadal a MU ellen (1-0)
2007. szeptember 19.: távozik a Chelsea-től

sikerült, s önmagáért beszélt, hogy a Rosenborg elleni kínlódást mindössze 24 973 néző követte a helyszínen.


A csapat ugyanis jelenleg távolról sem játszik látványosan, s bár a bajnoki rossz forma (az Aston Villa elleni 0-2-t a Blackburn ellenében „kivívott” 0-0 követte), s a jelenlegi ötödik helyezés nyilván nem tükrözi a logikus erőviszonyt, Mourinho hibája, hogy csapata a hangzatos nevek ellenére sem tudott látványos játékkal előrukkolni. Sokatmondó, hogy Mourinho közbenjárásával olyan játékosok hagyták el a Stamford Bridge-et mint az Olaszországban látványosan magára találó Crespo–Mutu kettős, avagy a nyáron Madridba távozó Robben – míg a tavalyi szerzemények közül Sevcsenko és Ballack sem tudott hozzátenni a csapat játékához (s itt az akklimatizálódási nehézségek mellett felvetődik az edző felelőssége is).


Más kérdés, hogy bár Abramovics eddig csaknem 300 millió fontot (több mint 110 milliárd forintot) költött klasszis játékosokra, állítólag nem minden esetben azokat hozta a csapathoz, akiket Mourinho is ott akart volna látni. Az angol csapat portugál trénere és orosz tulajdonosa tavaly nyíltan összeveszett például az ukrán Andrij Sevcsenko szerződtetése miatt. Sevcsenkóhoz Abramovics ragaszkodott, Mourinho ellenkezése dacára.

Quo vadis Chelsea?

A portugál ráadásul a tavalyi érkezők miatt kénytelen volt átállni az általa kedvelt 4-3-3-s (illetve 4-5-1-s) játékrendszerről a konzervatívabb 4-4-2-re, s az újítás nem vált be – igaz, a sérült Ballack hiányával bekövetkezett váltás után már az előbbi taktika is csődöt mondott.


Mourinho nevéhez köthető ugyanakkor a klub otthoni bajnoki veretlenségi rekordja, s bár a tulajdonossal soha sem volt felhőtlen a viszonya, 2005-ben még ötéves hosszabbítás alá kanyarintotta oda nevét – igaz, idén januárban már felvetődött a távozása. A hét elején Peter Kenyon még arról értekezett, hogy a klub Jose Mourinhóval képzeli el a jövőt. Kenyon – akinek komoly szerepe volt van abban, hogy Mourinho Portóból a Stamford Bridgre került – akkor határozottan cáfolta a portugállal kapcsolatos híreszteléseket, állítván, hogy Roman Abramovics is a forrófejű portugált szeretné látni hosszú távon a csapat kispadján.

Ehhez képest a sajtóértesülések szerint Mourinhót csütörtökön egyébként is kirúgták volna a Chelsea-től. A Daily Mirror úgy tudja: Abramovics – elhalasztva egy moszkvai üzleti utazást – éppen csütörtökre hívott össze rendkívüli igazgatótanácsi ülést, amelyen a portugál tréner jövője került volna szóba. Mourinho állítólag ezt megneszelte, és elébe ment az eseményeknek.

Nos, a hosszú távra tervező Kenyon tervei ellenére nem Mourinho lesz a Chelsea Alex Fergusonja – a portugál bő három év után távozott Londonból úgy, hogy együttesére hétvégén épp a bajnok Manchester United elleni rangadó vár. A csapat irányítását Avram Grant eddigi szakágigazgató, az izraeli válogatott volt szakvezetője veszi át, de a brit sajtó szerint ez csak ideiglenes megoldás, és a klubvezetés egyebek mellett a holland Guus Hiddinket, a német Jürgen Klinsmannt és a francia Didier Deschampes-t akarja megkeresni a menedzseri állásajánlattal.

A BBC szerint Mourinho 35 millió eurós végkielégítést is kaphatna. A portugál szakember szerződése 2012. június 30-ig szólt: a tréner és a klub vezetői már hetek óta egyeztetnek arról, hogy milyen összeget vehet fel Mourinho, ha el kell hagynia a Chelsea-t. A 35 millió akkor járt volna, ha menesztik, a londoni klub közleménye szerint azonban a szerződésbontás közös megegyezéssel történt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik