Élet-Stílus

UEFA Kupa: gálázott a Hamburg

A Hamburger SV folytathatja az UEFA Kupa küzdelmeit azok után, hogy otthonában simán, 4-0-ra legyőzte a Budapesti Honvédot. A tavaly még a BL-ben vitézkedő németek hamar eldöntötték a továbbjutást.

Az ismerkedést követően a hazaiak megszállták a Honvéd térfelét, s a tizedik percben egy ellentámadásból megszerezték a vezetést.

A felezővonalnál Atouba fülelte le az Abrahamnak szánt labdát, laposan a balösszekötő helyén kirobbanó Van der Vaarthoz passzolt, aki – miután betört a tizenhatoson belülre – akár lőhetett volna, ám ehelyett önzetlenül Guerreróhoz passzolt, és a perui támadó nyolc méterről a hálóba gurított.


A továbbiakban is a HSV irányította a játékot, Supka Attila kissé ijedtnek tűnő együttesének erejét a védekezés teljesen felemésztette. Diego lapos lövésén kívül a legnagyobb vendéghelyzetet is a németek hozták össze: Vince Gábor centerezése után a becsúszó Mathijsen kapura kotorta a labdát, ám a játékostárs Rost résen állt és hatástalanította a kísérletet.

Guerrero eldöntötte


A másik oldalon a méterekről fölé lövő Castelen, illetve a remekül osztogató Jarolim is közel járt az előny növeléséhez, végül a Bayern Münchent is megjárt Guerrero talált ismét a kapuba. A félidő hajrájában a jobb oldalon felfutó Van der Vaart magasan beívelt, az ötös magasságában Mogyorósi elvesztette a harcot a peruival, aki Tóth fölött a léc alá fejelt.


Térfélcsere után sem lett aktívabb a vendégcsapat, a németek kedvükre gurigáztak. Az 50. percben aztán a rendkívül agilis Atouba ívelt be balról, a kapu előtt ólálkodó Guerrero elől menteni igyekvő Szmiljanics pedig saját kapujába továbbított. Öngól.


UEFA Kupa: gálázott a Hamburg 1

Boldog hamburgiak: Olic, Van der Vaart és Mathijsen gratulál a Guerrerónak (MTI/EPA)


A mérkőzés és a továbbjutás sorsa ugyan korábban eldőlt, s a játék is lelassult, ám a csapatok az újabb gól után kezdtek igazán tartalékolni. Mezőnyjáték folyt a pályán, s a hamburgiakat felkészítő Huub Stevens, a Schalke csapatával bő tíz éve UEFA Kupát nyerő holland tréner lehozta ászait – rövid időn belül Van der Vaart, Olic és Guerrero is pihenni térhetett.

Remekeltek a csereemberek


A hollandot váltó Ben-Hatira első labdaérintésből gólt szerezhetett volna azok után, hogy Demel a jobb oldalon az egész magyar védelmet megkavarta – a másik oldalon is egy friss ember, az Abraham helyén pályára lépő Tóth Mihály puskázta el a legnagyobb lehetőséget, amikor Ivancsics remek jobboldali ívelését követően futtából a kapu mellé perdített.


A hajrában a nagy kedvvel lövöldöző, szintén a padról szólított Trochowski okozott riadalmat – a Honvéd részéről Bárányos középre tartó lapos lövését védte biztosan Rost – s már-már úgy tűnt, vége a meccsnek, amikor Atouba mélységi kiugratásával Choupo-Moting lépett be a védők mögé, és közelről a bal alsó sarokba lőtt.


A hamburgi visszavágón a Bozsik stadionban olykor kapuja elé szorított HSV gyakorlatilag edzésritmusban döntötte el a továbbjutás sorsát.


UEFA Kupa-selejtező
– 2. forduló, visszavágók:


Hamburger SV (német)-Budapesti Honvéd 4-0 (2-0)
Hamburg, Nordbank Arena, 43 000. Vezette: Rodriguez Santiago (spanyol)
Gól: Guerrero (10., 39.), Szmiljanics (öngól, 50.), Choupo-Moting (92.)
Hamburg: Rost – Demel, Mathijsen, Reinhardt, Atouba – Kompany, Jarolim, Castelen – Van der Vaart (Ben-Hatira, 76.) – Olic (Trochowski, 66.), Guerrero (Choupo-Moting, 60.). Szakvezető: Huub Stevens
Honvéd: Tóth I. – Mogyorósi, Benjamin, Szmiljanics, Vincze Z. – Magasföldi (Ivancsics, 49.), Vincze G. (Abass, 68.), Bárányos, Diego – Hercegfalvi, Abraham (Tóth M., 79.). Szakvezető: Supka Attila
Továbbjutott: a Hamburger Sv 4-0-s összesítéssel

Ajánlott videó

Olvasói sztorik