Élet-Stílus

Magyar Nagydíj: Alonsót hátrébb sorolták

A 22. Forma 1-es Magyar Nagydíj időmérő edzésén csapattársát a boxban szándékosan akadályozó Fernando Alonso öt rajthelyes büntetést kapott; a McLaren is bünhődött.

Sikeres kerékcseréje és tankolása után Alonso majd tizenegy másodpercet vesztegelt a boxban úgy, hogy csapattársa, Lewis Hamilton szervizelésre várva mögötte parkolt. A spanyol látványosan tudomást sem vett az indulást jelző táblát felemelő szerelőről, igaz, a versenybíróság meghallgatásán azzal érvelt, hogy neki a mérnökére kell figyelnie. Indulását követően Alonso kiharcolta a legjobb időt, Hamilton viszont el sem kezdhette gyors körét, miután a felvezető köre alatt lefújták az edzést – így a második helyre szorult.

Vétettek a sport ellen

Bár eleinte úgy tűnt, a felek megússzák az incidens után magából kikelve, dúlva-fúlva járkáló Ron Dennis leszúrásával, koraestére a versenybíróság jelezte, hogy megvizsgálják az ügyet. Beidézték mindkét pilótát, valamint Ront Dennist, a McLaren-Mercedes csapatfőnökét és Dave Ryan csapatmenedzsert. A meghallgatás után a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) közleményében úgy ítélte meg, hogy „a csapat cselekedetei az időmérő edzés utolsó perceiben hátrányosak a verseny érdekei és a autósport egésze szempontjából”.

A FIA döntése értelében a McLaren-Mercedesnek a Magyar Nagydíjon szerzett esteleges pontjait levonják – a wokingiak jelezték, hogy a csapatot érintő döntés ellen fellebeznek. Jelenleg az „ezüst nyilak” vezetik a csapatversenyt 138 ponttal a Ferrari előtt (111 pont). Végül eldőlt: a McLaren-Mercedes kétszeres világbajnoka a 6. helyről indul, azaz öthelyes büntetéssel sújtották. Lewis Hamilton. indul az élről, a második helyről a BMW-Sauber német pilótája, Nick Heidfeld, a harmadikról pedig a finn Kimi Räikkönen, a Ferrari pilótája startol.

Alonso, akár Schumacher

Alonso, mondhatni, jól járt, hisz bő egy esztendővel korábban Michael Schumachert hasonlóan „gyanús” manőver után a rajtrács utolsó helyére száműzték – igaz, a hétszeres német világbajnok azok után, hogy „leparkolta autóját” a Monte Carlo-i Rascasse-kanyarban, az egész mezőny edzését tette tönkre. Bár a vizsgálók akkor és most sem tudták igazolni a szándékosságot, kicsi a valószínűsége, hogy bármelyik vétkest a sors tréfálta volna meg.

A 22. Magyar Nagydíj
– módosított rajtsorrend

1. sor:
Lewis Hamilton (brit, McLaren-Mercedes)
Nick Heidfeld (német, BMW Sauber)
2. sor:
Kimi Räikkönen (finn, Ferrari)
Nico Rosberg (német, Williams)
3. sor:
Ralf Schumacher (német, Toyota)
Fernando Alonso (spanyol, McLaren-Mercedes)
4. sor:
Robert Kubica (lengyel, BMW Sauber)
Giancarlo Fisichella (olasz, Renault)
5. sor:
Jarno Trulli (olasz, Toyota)
Mark Webber (ausztrál, Red Bull Racing)
6. sor:
David Coulthard (brit, Red Bull Racing)
Heikki Kovalainen (finn, Renault)
7. sor:
Alexander Wurz (osztrák, Williams)
Felipe Massa (brazil, Ferrari)
8. sor:
Anthony Davidson (brit, Super Aguri)
Vitantonio Liuzzi (olasz, Toro Rosso)
9.sor:
Jenson Button (brit, Honda)
Rubens Barrichello (brazil, Honda)
10. sor:
Szato Takuma (japán, Super Aguri)
Sebastian Vettel (német, Toro Rosso)
11. sor:
Adrian Sutil (német, Spyker)
Szakon Jamamoto (japán, Spyker)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik