Élet-Stílus

Egy vad magyar tárlata

Szeptember 2-ig látogatható a „magyar vadak" közé sorolt Ziffer Sándor gyűjteményes kiállítása az egri Dobó István Vármúzeumban. A hevesi megyeszékhelyen született festőnek Magyarországon még nem rendeztek ilyen nagyszabású tárlatot.

Ziffer Sándor 1880-ban született Egerben. A budapesti Iparművészeti Iskolában, majd 1900-től a müncheni akadémián tanult, 1904-ben Hollósy Simon tanítványa lett. 1906-tól Nagybányán dolgozott. Párizsban, Berlinben megismerkedett az expresszionizmussal, csatlakozott a Vadak stílusához. Később Európa több nagyvárosában (München, Hamburg, Párizs, Berlin) voltak kiállításai. 1918-ban végérvényesen letelepedett Nagybányán, ahol 1935-től 1945-ig tanított.


Egy vad magyar tárlata 1

Fontos szerepe volt a modern román festészet kialakításában. Stílusát dekorativitás, vastag kontúrok, erőteljes színek jellemzik. 1957-ben Nagybányán rendeztek utoljára gyűjteményes kiállítást műveiből. A mostani tárlat szervezői arra törekedtek, hogy az alkotó életművének minden karakteres korszakából megtekinthető legyen egy-egy műalkotás, így összesen 48 festmény és 10 grafika látható a kiállításon.


Egy vad magyar tárlata 2

A látogatók a tárlat megtekintésével bepillantást nyerhetnek egy hihetetlen színvilágú, szuggesztív önarcképekből, energikus frissességet sugárzó tájképekből és alakos kompozíciókból álló életmű egy-egy jellemező korszakába, átélhetik, mit jelent a „felfokozott, sajátosan zifferi élmény”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik