Élet-Stílus

Megvan az újkor hét világcsodája

Az újkori hét világcsodát mintegy 100 millió, interneten és mobiltelefonon leadott szavazat alapján választották ki a világ 21 műemléke közül.

A kínai Nagy Fal, a jordániai Petra, a brazíliai Megváltó Krisztus szobra, a perui Machu Picchu, a mexikói Chichen Itza piramis, a római Colosseum és az indiai Taj Mahal lett a modern világ hét csodája – jelentették be szombat este a lisszaboni Luz stadionban tartott ünnepségen.

Az ünnepségen részt vett többek között Neil Amstrong egykori amerikai űrhajós, Jennifer Lopez amerikai énekes és színésznő, Rania jordániai királyné és Jorsé Sócrates portugál kormányfő.



Megvan az újkor hét világcsodája 1

Jordániai színészek korhû ruhában Petrában. (fotó: MTI/EPA)


A világörökség listáját vezető UNESCO elhatárolódott a kezdeményezéstől.


Az internetezők döntöttek


A New 7 Wonders néven útnak indított kampány a világ “új” hét csodáját akarta kijelölni az aktív internetezők véleményére alapozva. Az ötlet egy svájci-kanadai utazó, Bernard Weber fejéből pattant ki, aki az ezredforduló révén elérkezettnek látta az időt az újabb hetesfogat felállítására.


A globális online voksolás keretében mi magunk választhattuk ki a hét legkiválóbb alkotást, a szervezők eközben pedig arra igyekeztek választ kapni, hogy mennyire változott az ízlés, az építészetről alkotott vélemény az eredeti összeállítás óta eltelt kétezer évben. A szavazók 21 alkotás közül választhattak, amelyeket az eredeti 77 közül emelt ki az építészeti szakértőkből álló bizottság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik