Élet-Stílus

Hamilton beszólt a csapatnak

A McLaren ugyan kettős győzelemmel fejezte be a Monacói Nagydíjat, de Lewis Hamilton csalódott volt, amiért szerinte a csapat nem hagyta nyerni.

„Végülis csak újonc vagyok. Az első szezonomban második lettem a Monacói Nagydíjon, nem panaszkodhatok. Örülök, hogy Fernandóhoz hasonlóan gyors vagyok, de van valami, amit el kell fogadnom: az enyém a kettes számú autó és én vagyok a második számú versenyző” – nyilatkozta kicsit keserűen Lewis Hamilton a vasárnapi futam után.

Fékeznie kellett

Alonsó két-, Hamilton viszont – a biztonsági autó bevetésére épülő – egykiállásos stratégián volt. Miután ez nem történt meg, a csapat az újonc kiállásain úgy változtatott, hogy annak nem lehetett

Kapcsolódó linkek

forma1.lap.hu
sport.lap.hu

esélye a győzelemre. Az utolsó kerékcsere után ennek ellenére 0,8 másodpercre megközelítette a címvédőt a brit újonc, de ekkor rádión jelezték neki a boxutcából, hogy „vegyen vissza” a tempóból.


Hamilton beszólt a csapatnak 1

A brit újonc nem repes az örömtõl (vezess.hu)


És hogy mire is gondolt az újonc? Ron Dennis, a csapatfőnök a verseny után tulajdonképpen beismerte, hogy a McLarennél előre le volt játszva a futam eredménye. A versenyre Fernando Alonsót öt körrel kevesebbre elegendő, tehát jóval könnyebb autóval küldték ki, míg Hamilton csak akkor nyerhetett volna, ha a biztonsági autó a pályára megy.

Nem versenyezhettek szabadon

„Most mindenki úgy érzi, hogy Alonsót favorizáltuk, de mi mindig kínosan ügyelünk a sportszerűségre. De ez a pálya megköveteli a csapatban való gondolkodást, ezért nem fogok bocsánatot kérni, amiért arra utasítottam a versenyzőket, hogy lassítsanak, vagy hogy a biztonsági autóra számítva alakítottam a stratégiát. Ezen a versenyen a pilóták dolga csak annyi, hogy gyorsan vezessenek, hogy ezzel biztosítsák számunkra a lehetőséget, hogy eldönthessük a futam kimenetelét. Ez pedig az én dolgom.”

„Azt hiszem érthetően csalódott – mondta Dennis Hamiltonról – De biztosan nem lenne az, ha a biztonsági autó bejött volna. Majd meglátják, mi nem kedvezünk senkinek. Lesznek alkalmak, amikor szabadon versenyezhetnek, de ez nem az volt” – tette hozzá a csapatfőnök.

Vizsgálódik a FIA

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) közleményt adott ki, amely szerint kivizsgálják az esetet. A szövetség képviselői a BBC megkeresésére ennél többet nem akartak elárulni. 2002-ben Rubens Barrichello a csapat utasítására hagyta elmenni Michael Schumachert az Osztrák Nagydíj utolsó méterein. Az eset után a FIA megtiltotta, hogy a boxutcából manipulálják a versenyek végkimenetelét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik