Élet-Stílus

Erik Zabel is doppingolt

Bevallotta a német T-Mobile két orvosa, Andreas Schmid és Lothar Heinrich, hogy az 1990-es évek közepétől doppingszereket adtak a csapat kerékpárosainak. Jan Ullrich továbbra is tagad, a sprintkirály Erik Zabel viszont vallott.

“Beismerem, hogy részese voltam a doppingolásnak. A hivatásos kerekesek tőlem kapták a tiltott szereket, elsősorban az EPO-t” – írta közleményében Schmid, akihez aztán csatlakozott kollegája, Heinrich is. Egészen mostanáig mindketten kategorikusan cáfolták, hogy doppingolás történt volna az együttesnél. Hozzátették: csak olyat cselekedtek, amiről a versenyzők tudtak. A bejelentést követően a freiburgi egyetem azonnal menesztette a két orvost.

Schmid közleménye szerint a 90-es évek közepétől látták el a sportolókat a tiltott szerekkel. “Nagyon sajnálom a történteket, tisztában vagyok azzal, hogy orvosként ilyet nem lett volna szabad tennem… Soha egyetlen sportolónak sem adtam tudta nélkül EPO-t… Reményeim szerint a hibákból tanulva új fejezet kezdődhet a kerékpársportban.”

A héten tört meg a jég a T-Mobile (korábban Telekom) istállónál: hétfőn Bert Dietz, szerdán Christian Henn és Udo Bölts, csütörtökön Erik Zabel, az egyik legsikeresebb és még most is aktív versenyző, valamint Rolf Aldag – aki jelenleg a csapat sportigazgatója – ismerte be sajtótájékoztatóján, hogy doppingolt. Zabel egykoron a világ legjobb sprinterének számított, amit jelez, hogy hatszor lett zöld trikós, azaz nyerte meg a pontversenyt a Tour de France-on. “Meg kell érteniük az embereknek, hogy a tiltott szerek nélkül nem lehet 40 km/h-val áthajtani a Pireneusokon. A tiltott szerek hozzátartoznak az élsporthoz. Ezt nem csak én mondom, tudják az edzők és a funkciónárusok is.” – nyilatkozta a német tévében Dietz.

A gárda egykori két “kirakatembere”, a Tour de France-on 1997-ben diadalmaskodó német Jan Ullrich, valamint az egy esztendővel korábban győztes dán Bjärne Riis egyelőre nem szólalt meg a fejlemények kapcsán, ezt megelőzően ők is tagadták, hogy tiltott szerekkel éltek volna. Ullrich idén februárban vonult vissza, mert belekeveredett az egy évvel korábban kipattant spanyolországi doppingbotrányba.

A német sztár ügyvédje nem tartotta indokoltnak, hogy Ullrich is beismerő vallomást tegyen. “Jan egy óriási tehetség, nem volt szüksége tiltott szerekre.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik