Élet-Stílus

Forró óceánbolygót találtak

30 fényévnyi távolságban érdekes óceánnal borított bolygót találtak a kutatók. Az első eredmények alapján a bolygót furcsa forró jég alkotja.

Egyre-másra találnak mostanában a csillagászok különös bolygókat az Univerzumban. Most egy viszonylag közeli – mintegy 30 fényévre található – Neptunusz méretű planétáról derült ki, hogy anyagát valószínűleg javarész jég adja.

Michaël Gillon, a Liege Egyetem kutatója vezette azt európai csillagász csapatot, amely megvizsgálta a bolygó pontos méretét, pályáját és sűrűségét. Eközben született meg a fantasztikus felfedezés.

A svájci csillagászok feltételezése szerint ugyanis a GJ 436b-t forró jégbolygóként lehetne a legjobban leírni. Az érdekes bolygó valószínűleg nem tartozik a legvendégszeretőbb égitestek közé, mivel felszínén hatalmas nyomás uralkodik s, hogy légkörét javarészt az emberi életre alkalmatlan hidrogén alkotja.


Forró óceánbolygót találtak 1

A Nasa kutatói így képzelik el a bolygót (NASA)


A Föld átmérőjéhez képest mintegy négyszeres – 50 000 km körüli – átmérővel rendelkező bolygó szilárd felszínét a nyomás meglepő forró jéggé változtatta. Ez a meglepő ellentmondás teszi különösen érdekessé a bolygót, hiszen ilyesmivel a tudósok eddig nem találkoztak.

Két éve találták a bolygót

A GJ 463b-t ugyan az amerikaiak találták meg még 2004-ben, de a bolygó igazi titkát most a svájci szakemberek fedték fel. A szakemberek szerint, ha a Föld óceánjai mélyebbek lennének valószínűleg azokban is kialakulhatott volna a nagynyomás alatt szilárd víz.

Frederic Point a kutatócsoportban résztvevő svájci csillagász szerint, a GJ 436 b nem ad esélyt az emberi, vagy az emberihez hasonló életre, mégis azt igazolja, hogy más bolygókon is bőségesen jelen lehet a víz, akár óceánok formájában is. A szakember ékes bizonyítékát látja az új felfedezésben annak, hogy máshol is kialakulhatott a földihez hasonló, avagy attól akár teljesen eltérő élettér.

A víz jelenléte mindenképpen esélyt ad az általunk legelképzelhetőbb életformák kialakulására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik