Élet-Stílus

Kanada lett a világbajnok

A moszkvai hokivébé döntőjében nem sikerült az újabb bravúr a finneknek, a házigazda orosz válogatott a csalódott elődöntősök csatájában magabiztosan legyőzte a címvédő svédeket.

Kapcsolódó linkek

jegkorong.lap.hu
sport.lap.hu

A finn és a kanadai válogatott a tavalyi vb-n bronzmérkőzést vívott, és akkor az olimpiai ezüstérmes finnek diadalmaskodtak. Most viszont a torna zárófelvonása jutott a két alakulatnak.

Az első harmadban a kanadaiak remekül védekeztek, miközben emberelőnyben kétszer is betaláltak. Előbb Nash használta ki, hogy a hátvédek elfeledkeztek róla, majd a tavalyi Stanley Kupa-győztes Carolinában szereplő Eric Staal érkezett jó ütemben a kapu elé, és fonákkal volt eredményes. A meccs derekán váratlanul növelte a különbséget a kanadai együttes, Armstrong lövését a takarásban lévő Lehtonen nem védhette.

Elfáradtak a finnek?

A hajrában fokozta az iramot az európai gárda, és az 52. percben sikerült szépíteni: Kontiola közelről vette be az előző NHL-es playoff legértékesebb játékosának választott Ward kapuját. És még nem volt vége: az 58. percben Miettinen egy kapu előtti kavarodásból csökkentette minimálisra a hátrányt. A kanadaiak nem roppantak meg, fél perccel később Nash kiugrás után, egy védővel a nyakán lőtt gólt.

A tornán csak győzelmeket arató Kanada ezzel története 24. aranyérmét nyerte, és ezzel egyedül áll az örökranglista élén. A szovjet és a jogutód orosz válogatott együtt összesen 23-szor győzött vb-n.

Hazai bronz

Az orosz jégkorong válogatott 1993 óta nem ért fel a
Kanada lett a világbajnok 1

Az elsõ orosz gól szerzõjét kenik a palánkra (MTI/AP)

csúcsra, és hiába kezdte a világbajnokságot kirobbanó formában a csapat, hiába játszotta a leglátványosabb hokit, az elődöntőben a finnek némi szerencsével meghiúsították a hazai reményeket. A másik ágon Kanada simán elintézte a svédeket. A skandinávok a bronzmeccsre sem tudták igazán felszívni magukat, és teljesen esélytelenek voltak Jevgenyij Malkinékkal szemben.

A mérkőzés tulajdonképpen az első 10 percben eldőlt: az oroszok Jemelin és Szinovjev góljaival hamar elhúztak, és innentől kezdve már maguk a svédek sem igazán hittek abban, hogy meg tudják fordítani a találkozót. Hat perc elteltével emberhátrányban léptek ki az oroszok, és egy Frolov-Zaripov-Jemelin összjáték végén az utóbbi emelt fonákkal a kapuba.

MVP és All Star-csapat

A döntőben két gólt szerző kanadai Rick Nash lett a világbajnokság legértékesebb ( MVP) játékosa. A torna All Star csapatába három orosz játékos is bekerült.
Kapus: Kari Lehtonen (finn)
Védők: Petteri Nummelin (finn), Andrej Markov (orosz)
Csatárok: Alekszej Morozov (orosz), Jevgenyij Malkin (orosz), Rick Nash (kanadai)

A három perc elteltével érkező másik gólnál ismét Zaripov és Jemelin volt a főszereplő: a két Oroszországban hokizó sztár bolondot csinált a svédek védelméből, majd az utóbbi kipattanó lövését Szinovjev kotorta be a korongot. A második harmad elején harmadszor is beköszöntek az oroszok, akik a meggyőző előny ellenére sokkal veszélyesebbek maradtak. A svédek csak az utolsó harmadra pörögtek fel, és sikerült is szépíteniük.

Moszkva, világbajnokság:
Döntő
Kanada-Finnország 4-2
Gól:
Nash (7., 58.), E. Staal (14.), Armstrong (30.), illetve Kontiola (52.), Miettinen (58.)

Bronzcsata
Oroszország-Svédország 3-1
Gól:
Jemelin (7.), Szinovjev (10.), Frolov (22.), illetve Steen (49.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik