Élet-Stílus

Basso nem doppingolt – csak akart

Ivan Basso, az olaszok klasszis kerékpárosa beismerte érintettségét a spanyol doppingbotrányban, ugyanakkor tagadta, hogy valaha is tiltott szerrel élt volna. Mint elmondta, csak akart doppingolni.

Kapcsolódó linkek


bicikli.lap.hu
sport.lap.hu

A 29 éves olasz kerekes egyike volt annak a több mint félszáz sportolónak, akik érintve voltak a tavalyi Tour de France előtt kirobbant ügynek. Ivan Basso neve is szerepelt azon a listán, melyen azok a versenyzők voltak felsorolva, akiket Eufemiano Fuentes spanyol orvos állítólag tiltott szerekkel látott el. Basso hétfőn elismerte érintettségét az ügyben, ugyanakkor tagadta, hogy doppingolt volna.

„Adtam Fuentesnek egy vérmintát, hogy állítson össze egy doppingkúrát, de erre nem került sor. Semmi törvényelleneset nem tettem, csak egy pillanatra elgyengültem. Sosem szedtem tiltott szereket, és vérátömlesztésnek sem vetettem alá magam” – közölte a Giro d’Italia-győztes kerékpáros, aki hajlandó együttműködni a hatóságokkal.

Nem mellékesen: Basso szervezetében egyszer sem mutattak ki a tiltott szereket, ezért az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) októberben fel is mentette, ám a spanyol hatóságok nemrég beleegyeztek abba, hogy átadják a CONI-nak azokat a vérmintákat, amelyen a Birillo név szerepelt – ez pedig Basso kutyájának a neve. Éppen egy hete az újabb fejlemények hatására szerződést bontott Bassóval a Discovery Channel csapata. A spanyol doppingbotrányban már összesen 107 versenyzővel szemben folyik eljárás, az ügy aktáinak terjedelme meghaladja a hatezer oldalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik