Élet-Stílus

Magát verte meg a Kemény-csapat

Kemény Dénes szövetségi kapitány tízéves regnálása során a tizedik aranyérmét szerezhette volna meg a magyar férfi vízilabda-válogatott, a melbourne-i világbajnokság döntőjében azonban Horvátország jobbnak bizonyult. A találkozó után a szövetségi kapitány úgy fogalmazott: odaadtuk az aranyat a horvátoknak.

Horvát labdaelhozással, emberelőnnyel és góllal kezdődött a világbajnoki döntő, átellenben viszont kimaradt az első fór. A folytatás már jobban sikerült. A mieink közül Kásás Tamás volt leginkább elemében a mérkőzés elején – az olaszországi légiós első lövését védte a horvátok kapusa védte, a második a kapufán halt el, a harmadik után viszont már a jobb alsó sarokban kötött ki a labda, akárcsak Kiss Gergő ötméteresét követően (2-1). Nagyon nagy kár, hogy a negyed végén kimaradt egy magyar előny.

A nagyszünetben a horvátoknál az előny

A második játékrészben a leginkább a védelmek nagyszerűsége domborodott ki (egy-egy alkalommal a kapufa mentett), ekképp sokáig érintetlenek maradtak a hálók. Majd gyors egymásutánban két horvát gól következett, az egyik emberelőnyből, a másik büntetőből. Ezekre Madaras Norbert fórból válaszolt, Biros Péternek viszont a negyed végén ez már nem sikerült egy újabb horvát emberelőnyös gól után, ziccerben rontott (kapufára lőtt), majd a másik oldalon megint Szécsi védett nagyot, így a nagyszünetben eggyel ment Horvátország (3-4).

Szívós villant a negyed végén

A harmadik felvonás elején a jó formában védő Szécsi „hatástalanított” egy horvát fórt, és kellett is a bravúr, mert elől kétszer is felelőtlenül lőttük el a labdát, ráadásul egy újabb emberelőny is kimaradt. Szerencsére mi is kivédekeztünk egy fórt. A negyed közepén Varga Dániel egyenlített (egy lepattanót pöckölt be közelről), majd később a vezetést jelentő

Primász, az All Star


Primász Ágnest beválasztották a melbourne-i vb álomcsapatába. Mellette az All Star-együttesbe az Egyesült Államok világbajnoki aranyérmes és Ausztrália ezüstérmes gárdájából két-két, a bronzérmes oroszoktól és a hetedik helyezett spanyoloktól egy-egy pólós került be.

gólt megszerezte (5-4), miután kintről a jobb felső sarokba bombázott, ellentmondást nem tűrően. Sajnos átellenben Samir Barac is pontosan célzott, ám hogy mégis magyar vezetésnél kezdődjön a döntő utolsó negyede, arról Szívós Márton gondoskodott.

Kimaradtak a ziccerek

Kezdésként Kiss Gergő a kapufára bombázott, majd emberelőnyben a horvát kapus védte Biros lövését. A Kemény-csapat Szécsi védésekkel és jó védekezéssel tartotta az előnyt, amely Kiss bombája után már kétgólosra duzzadt. Varga Dániel vagy Szívós Márton akár a mérkőzést is eldönthette volna, amennyiben beveri a ziccerét. Egyikük sem járt sikerrel. A két helyzet között Teo Dogas találatával zárkóztak fel a horvátok, majd Maro Jokovic egyenlített (7-7).

Ekkor bő két perc volt még hátra, viszont akkor már csak 44 másodperc, amikor egy horvát kapufa után mi támadhattunk, de eladtuk a labdát, amelyet végül Szécsi ölelt magához egy újabb bravúrja után. Hihetetlenül fontos védés volt…

Jól dolgoztak a horvátok a túlórában

A spanyolok elleni elődöntő után a döntőben is hosszabbításra kényszerült a magyar csapat. Egy kimaradt helyzet után újra Szécsi villant, de Pavo Markovic kísérletével szemben a kitűnő kapuvédő is tehetetlen volt. Az emberelőnyös gólra fórban válaszolhattunk volna, Biros lökete azonban a kapufán csattant. Kiss Gergő már pontosabban célzott, a jobb alsó sarokba bombázott (8-8).


Magát verte meg a Kemény-csapat 1

Nem járt sikerrel a Kemény-csapat (Galéria)


A fordulás után Markovic lőtt a bal felső sarokba (8-9), a másik oldalon Kásás hagyott ki egy ziccert, visszakaptuk ugyan a labdát, de semmit sem kezdtünk ezzel a lehetőséggel. Döntőnek bizonyult, hogy arra hivatkozva, Szécsi beleért a labdába, magyar támadás helyett a horvátoknál maradthatott a labda, az ellenfél pedig már nem engedte ki kezéből a győzelmet. Horvátország nyerte a vb-t. Szomorú, de igaz, a 2004-es olimpia óta nem nyert világversenyt a a csapatunk.

Magunkat vertük meg

„Inkább mi magunk vertük meg magunkat, mint a horvátok bennünket. A döntő elejétől voltak lehetőségeink, és már 2-1-nél elhúzhattunk volna, a találkozó későbbi periódusairól, különösen az utolsó negyedről nem is szólva. A végén kettővel vezettünk, de néhány játékosomnak nem jött össze a lövése, az ellenfél fel tudott jönni ikszre, a hosszabbítás pedig már mindig lutri. Megnyerhettük volna a világbajnokságot, ehelyett odaadtuk az aranyat a horvátoknak” – nyilatkozta az MTI-nek Kemény Dénes szövetségi kapitány.

Kegyetlen csata a bronzért

A bronzmérkőzés is drámai csatát hozott. Négy másodperccel a rendes játékidő vége előtt még a spanyolok vezettek, Szerbia azonban egyenlített, majd mivel a hosszabbításban sem született döntés, következhettek a büntetők. A szétlövésben aztán folytatódott a krimi: sokáig fej-fej mellett haladtak a felek, úgy tűnt, nem lesz itt döntés, végül a szerbek keze remegett meg, így világbajnoki címvédőként még a dobogóra sem állhattak fel!

Melbourne, vb, döntő:
Horvátország-Magyarország 9-8 – h.u.
Gól:
Barac 2, Markovic 2, Dogas 1, Vrdoljak 1, Boskovic 1, Smodlaka 1, Jokovic 1, ill. Kiss G. 3 Varga Dániel 2, Kásás 1, Madaras 1, Szívós 1.

A 7. helyért:
Oroszország-Németország 11-8

Az 5. helyért:
Olaszország-Görögország 11-11, büntetőkkel: 5-4

A 3. helyért:
Spanyolország-Szerbia 9-9, büntetőkkel: 9-8

A végeredmény: 1. Horvátország, 2. Magyarország (Nagy Viktor, Szécsi Zoltán, Benedek Tibor, Biros Péter, Fodor Rajmund, Kásás Tamás, Kis Gábor, Kiss Gergely, Madaras Norbert, Molnár Tamás, Szivós Márton, Varga Dániel, Varga Dénes), 3. Spanyolország, 4. Szerbia, 5. Olaszország, 6. Görögország, 7. Oroszország, 8. Németország, 9. Egyesült Államok, 10. Ausztrália, 11. Románia, 12. Kanada, 13. Kína, 14. Dél-afrikai Köztársaság, 15. Új-Zéland, 16. Japán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik