Élet-Stílus

Bajban a Wikipedia

A Wikipedia online enciklopédia szeretné visszanyerni az emberek bizalmát, miután egyik legtermékenyebb és legmegbízhatóbb szerkesztőjéről kiderült, hogy valójában egy 24 éves, végzettség nélküli Kentucky-i férfi, bár azt állította magáról, hogy vallásszakértő professzor.

Jimmy Wales, a Wikipedia társalapítója tegnap elmondta, hogy a külső munkatársak továbbra is dolgozhatnak anonim módon, azonban a szakmai végzettséggel rendelkező személyeknek ezentúl hivatalosan igazolniuk kell magukat. A múlt héten kiderült ugyanis, hogy az Essjay álnév alatt működő külső munkatárs hamis iratokkal, bizonyítványokkal próbálta elrejteni, hogy valójában egy végzettség nélküli fiatalember.

Wales a múlt héten még úgy kommentálta a dolgot, hogy “tulajdonképpen csak egy álnévről van szó, és ezzel nincs különösebb problémám.” Wales hozzáállása az esettel kapcsolatban mostanra már eléggé megváltozott. A Wikipedia támogatói és hívei az online enciklodépiát ugyanolyan megbízatónak és hitelesnek tartják mint a hagyományos enciklopédiákat, a kritikusok szerint viszont az Essjay-ügy egy újabb bizonyíték arra, hogy ez közel sem így van.

“Ez az eset egyre több ember bizalmát ássa alá a Wikipediával szemben” -mondta Andrew Keen a ZDNet weboldal rovatvezetője. “Arra kérek mindenkit, hogy ne bízzon a Wikipediában. Nem lehet tudni, hogy a szerkesztőknek valójában mi a céljuk. Még az is elképzelhető, hogy valamilyen üzleti, politikai vagy gazdasági érdekek húzódnak mögöttük.”

“Ez egy újabb jó példa arra, miért nem szabad bízni az ellenőrizetlen médiában. Mr. Jordan egy újabb álnév alatt talán már folytatja is tevékenységét” – mondta Mr. Keen, a Cult of the Amateur (Az Amatőr Kultusza) írója, mely azt fedi fel, hogy a webes tartalmak jelenléte és dominanciája mekkora veszélyt jelent az amerikai értékekre és gazdaságra.

A Wikipedia tartalma miatt más frontokon is támadások kereszttüzében van. Frank “Fuzzy” Zoeller profi golfozó a múlt hónapban perelte be az oldalt, mivel szerinte a róla megjelent egyik állítás egyszerű rágalom. Múlt évben pedig Daniel Brandt (aki a mostani Essjay ügyet is felfedte) 142 plagizált szövegrészt talált a Wikipediában. “Ha valaki valamilyen módon behatol a közösségi szférába, felelősséget is kell vállalnia érte” – mondta Mr. Brandt, aki Wikipedia Watch (Wikipedia Felügyelő) nevű weboldalt üzemelteti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik