Élet-Stílus

Skaliczki: nem lehet csodákat tenni

Szombaton a dán válogatott ellen kezdi meg világbajnoki szereplését a magyar kézilabda válogatott. Éles helyzetben nem bizonyított ebben a felállásban a csapat, de a szövetségi kapitány szerint sokra hívatott a gárda.

A legutóbbi világbajnokságon is a skandinávok ellen léptek pályára először a magyar kézisek, és van miért visszavágni, hiszen azt a mérkőzést a végül negyedik helyen végző dánok nyerték – a magyarok végül a nem kimondottan dicsőséges 13. helyen zártak. A németországi tornán ennél sokkal jobb szereplést vár a 2004-ben olimpiai negyedik csapat trénere, Skaliczki László.

Hiányzó alapemberek

“A cél egyértelmű, a legjobb hét közé szeretnénk kerülni, hogy az olimpiai szereplés jogát kivívjuk. De nem akarok ennyire előre szaladni, jelenleg az a legfontosabb, hogy a csoportból továbblépjünk.” – nyilatkozta a kapitány, akinek több kulcsjátékos hiányát kellett kompenzálnia. A világ egyik legjobb átlövőjének tartott Carlos Perez mellett a nemrég Németországba igazolt Buday Dániel és Laluska Balázs sem utazott el a vébére. Skaliczki a csapat szerkezetének átalakításával és különböző taktikai variációkkal próbálja meg ellensúlyozni az alapemberek hiányát.

“Nehéz megmondani ebben a helyzetben, hogy mire lesz képes a csapat, hiszen a legutóbbi világversenyeken nem játszott végig a válogatott. Optimizmussal tölt el ennek ellenére, hogy korban jól
Skaliczki: nem lehet csodákat tenni 1

Nagy László lehet az egyik húzóember (MTI)

összeillik csapat, amelynek ráadásul perspektívája is van. A feltörekvő fiatalok remek lehetőségük nyílik arra, hogy az egész világnak megmutassák mire képesek. A rutinos játékosaink pedig kritikus helyzetben a fegyelmezettségükkel, higgadtságukkal sokat segíthetnek.”

Erősségek, gyenge pontok

“Az utóbbi időszakban a támadások befejezésével akadtak problémáink, ez mutatkozott meg a németek elleni két felkészülési mérkőzésen is. A vébén nagyon fontos lesz emellett, hogy a technikai hibákat elkerüljük. Erre sajnos kicsit érzékeny a csapat, főleg az átadások, lépéshibák és támadófaultok tekintetében, és ezeket az ellenfelek könyörtelenül kihasználják. Kapusposzton nincsenek gondjaink, a védekezésünk is jó, és átlövésből is eredményesek vagyunk – ezekre azt hiszem lehet támaszkodni.”

“A játékosok rendkívüli igénybevételnek voltak kitéve az elmúlt hónapokban, a legtöbbjüknek nem is egy, és nem is két fronton kellett bizonyítania. A német bajnokságban például meg december utolsó napjaiban is fordulót rendeztek, és az itt érdekelt játékosok csak később csatlakoztak a válogatotthoz. Ennyi edzés mellett nem lehet csodákat tenni, az elmúlt hetekben a taktikai elemek rögzítésére, az erőnléti feladatokra, és a homogenizációra fektettük a hangsúlyt. A csoportbeli ellenfeleinket természetesen feltérképeztük, tudjuk mik az erősségeik, illetve a gyengéik, és ezekre igyekszünk játékokat csinálni, helyzeteket kialakítani. Egyes játékosaikra a megfelelő védekezést gyakoroltuk, aztán, hogy ebből mi valósul meg, majd a hétvégén fog eldőlni.”

A torna legnagyobb esélyeseinek a franciákat, az spanyolokat és a horvátokat tartja Skaliczki, de véleménye szerint a hazai pályán szereplő németek is odaérhetnek. A kapitány biztos abban, hogy idén is lesz egy meglepetéscsapat.

Reméljük a mieink…

A magyar vb-csapat:

Kapusok: Puljezevics Nenad (klub: Pick Szeged/válogatottság szám: 1/gól: 0) Fazekas Nándor (Gummersbach/120/1) Tatai Péter (MKB Veszprém/38/0)
Jobb szélsők: Iváncsik Tamás (Dunaferr/26/69) Tombor Csaba (MKB Veszprém/37/125)
Jobb átlövők: Mocsai Tamás (TBV Lemgo/66/164) Nagy László (Barcelona/96/381)
Irányítók: Császár Gábor (Dunaferr/62/160) Nagy Kornél (Dunaferr/9/11)
Bal átlövők: Ilyés Ferenc (Pick Szeged/66/142) Diaz Ivo (Arrate/33/91) Katzirz Dávid (Wilhelmshavener/49/78)
Bal szélsők: Iváncsik Gergő (MKB Veszprém/105/223) Vadkerti Attila (Pick Szeged/28/43)
Beállósok: Gál Gyula (MKB Veszprém/110/236) Józsa Máté (PLER-Airport/38/24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik