Élet-Stílus

Hová menjünk síelni?

Ausztria, Franciaország, netán Svájc? Érdemes-e több mint fél napot utazni egy havas lejtőért, avagy bőven elég csak a háromórányira lévő szlovák terepre átruccanni? A megfelelő síterep kiválasztása nem kis fejtörést okoz évről évre, bár többen is vannak, akik például semmi kincsért nem hagynák ott a Budapesttől alig 450 kilométerre lévő Hockhart, s nem szállnának meg máshol, mint Herberték panziójában, akinek a főztjéért még Bécsből is leutaznak vendégek. A becslések szerint évente mintegy 500 ezer magyar csatol legalább egy hétre sílécet a lábára, s a síelni vágyók többsége korántsem a bevett szokások híve. Évente más és más terepet igyekszik feltérképezni, bár az úti cél kiválasztását alapvetően a büdzsé nagysága határozza meg.

Szlovákia: a laposabb pénztárcájúak terepe?

Ha nagyon sarkalatosan akarunk fogalmazni, akkor továbbra is elmondható, hogy Tirol és Svájc a gazdagok, Szlovákia pedig inkább a szegényebbek síterepe – mutat rá Benefi Zsolt a Car-Tour Utazási Iroda értékesítési és kereskedelmi igazgatója, aki szerint egy egyhetes utazás esetében 50 ezer forintig lehet alacsony, 50 -100 ezer forint között közepes, 100 ezer forint felett pedig magas árkategóriáról beszélni. Általában egy egyhetes utazásnál, amely magába foglalja még az egyhetes síelés minimális költségét, 50-70 ezer forinttal kell számolni. „A felső határ természetesen országtól és szálláskategóriától függ” – hangsúlyozza Csabai Ferenc, a Vista vezető utazásszervezője. Ha viszont magasabb színvonalú síterepekre kívánunk utazni, ott bizony 50-100 ezer forint közötti szállodai helyekkel, illetve mintegy 30 ezer forintba kerülő síbérletekkel kell számolni.

Mikor és milyen messze?

Sok függ az időponttól is, hiszen például az utazási irodák szezonnyitó ajánlatainak keretében egyéni utazással, önellátással, síbérlet nélkül 10 -15 ezer forintból is megoldható a szállás egy főre, 3 éjszakára egy ausztriai sípanzióban. S hasonlóan kedvezményes díjakkal lehet kalkulálni szezon végén, március második felében illetve áprilisban. Viszont ha valaki a szilvesztert vagy a februári osztrák iskolai „síszünet” idejét célozza meg, akkor nem csupán magasabb árakkal, hanem nagyobb tömeggel is találhatja szembe magát a lejtőkön.

Igaz, a tapasztalatok szerint a legtöbben mégis ebben az időszakban utaznak, bár mint Farkas Andrea, a Neckermann Utazási Iroda marketing menedzsere hangsúlyozta, keresettek az ünnepi időpontok is, különösen a karácsonyi időszak. Márciusban már jóval kevesebben utaznak síelni, amely a bizonytalan hómennyiséggel magyarázható, ám a Tensi Holiday sírészlegének a vezetője, ifj. Déri Tamás szerint a március 15-i hét is egy preferált időszaknak tekinthető.

Az utazás költségét sem szabad kihagyni a számításból, hiszen nem mindegy, hogy több mint ezer kilométert, avagy csupán 300-at utaznak a síelni vágyók. A francia és az olasz síterepeket pedig éppen ez drágítja meg, hiszen amúgy versenyképesek lennének áraiban az osztrák kínálattal. Egy 4-6 személyes apartmant, önellátással, kedvezményes, vagy teljes árú síbérlettel már 50-60 ezer forintból meg lehet úszni fejenként egy hétre Franciaországban, míg Olaszországban 15-25 ezer forintról indulnak az árak – 2-6 személyes apartmanházakban. Igaz, ebben még nincs benne a síbérlet és az étkezések ára. Olaszországban egyébként különösen Livigno, Val di Sole, Val di Fassa számít a legnépszerűbb síterepnek.

Sívilág

Országajánlók, beszámolók, link-gyűjtemények, folyamatosan frissülő hójelentés – ha síelni készül, vagy csak barátkozik a gon- dolattal tájékozódjon a FigyelőNet Sívilág mellékletéből >>.

Rövidebb időre

Amennyiben megelégedünk valamivel kevesebb kényelemmel, nem beszélve a kisebb költségről, akkor általában az északi szomszédunk ajánlatai jöhetnek szóba. Hiszen míg három napig fejenként 30-50 ezer forintért élvezhetjük Ausztriában a síelés örömeit decemberben – amely ár a szállást, félpanziós ellátást, s a síbérlet költségeit is magába foglalja –, addig ugyanezért az árért akár másfél hetet is síelhetünk az ugyancsak jól karbantartott szlovák síközpontokban. Szlovákiában 3 napra ugyanis 7-14 ezer forintból kijön a szállás (kétágyas szobákban) és a félpanziós ellátás költsége decembertől egészen februárig, és csupán az utazás és a síbérlet árát kell még belekalkulálni a büdzsébe. A síbérlet pedig kevesebbe kerül, mint az osztrák vagy az olasz síterepeken. Szlovéniában valamivel magasabb árakkal számolhat a síelni vágyó, ám az osztrák árakhoz képest ez is olcsóbb helynek tűnik.

Ausztria népszerűsége töretlen, ráadásul meglehetősen széles a kínálat. A sógoroknál Stájerország (Lachtal, Murau, Schladming), Karintia, Alsó-Ausztria, Salzburgerland (Obertauern) tekinthető a legpreferáltabb célállomásoknak. Amennyiben az osztrák sípályák felé vesszük az irányt 3-4 napra november-decemberi hónapban, akkor fejenként mintegy 30-50 ezer forinttal mindenképpen kell számolnunk a kétágyas, félpanziós szállásért. Ez az összeg viszont magába foglalja a síbérlet árát is. Azonban a kínálatban találhatunk akár 60-65 ezer forintért is szállást félpanziós ellátással ugyancsak 2-3 éjszakára, kétágyas szobában.


Akciós hullám

Kedvezményekben az idén sincs hiány. Van olyan utazási iroda, amely november első felében 10 százalékkal olcsóbban kínálta útjait, mások meghatározott régiókra (például egyes svájci, franciaországi síterepekre) nyújtanak kedvezményeket. Az árcsökkentés mellett egyéb ajánlatokkal is igyekeznek magukhoz csábítani a síelőket az utazási irodák. Így akad, amelyik „vonattranszfercsomagot” kínál – budapesti indulással egészen a szállodáig megszervezi az utazók szállítását –, többen családi programokkal, ingyenes síteszttel, magyar síóvodával várják a vendégeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik