Élet-Stílus

Jazznagyágyúsortűz az A38 Hajón

A sort a földbe döngölő koncertjeiről elhíresült jazz-funk trió, az LMT Connection nyitja meg október 28-án. Igazi, recsegős, koszos, groove-os funkyt nyomnak, amolyan James Brown-stílusban: nincs kecmec, csak húzós-zúzós ütemek, földbe döngölő basszusmenetek és ropogós gitársikálások. Mindebben a legnagyobb szerep az LMTC vezetőjének, Leroy Emmanuelnek jut, aki maga az élő funk-soul történelem: játszott és koncertezett mindenkivel, aki számít a műfajban, Marvin Gaye-től John Lee Hookeren és James Brownon keresztül Dionne Warwickig vagy Al Greenig, de írt – sokoldalúságát bizonyítandó – számot például Jay-Z-nek is. A trió tavaly BB Kinggel koncertezett a nagy bluesöreg legutóbbi turnéján.


Jazznagyágyúsortűz az A38 Hajón 1

A soul-jazz különleges képviselője, a basszusgitáros-énekes, a kortárs, modern soul-dzsessz legmuzikálisabb és legérzékenyebb előadója Me’shell Ndegeocello 30-án teszi tiszteletét a hajógyomorban. Eddig megjelent lemezei kilenc Grammy-jelölést hoztak ennek a töretlen kísérletezőkedvű, mindig újat kereső basszusgitáros-énekesnőnek. Bársonyos hangjához eredeti és nagyszerű gitárjáték társul, első lemeze után nem véletlenül választották meg az Év Basszusgitárosának a Bass Player magazin olvasói. Az elmúlt évek dzsesszes produkciói után Me’shell ismét ízig-vérig soul-produkcióval érkezik Budapestre: a Different Girl (every Night) nevű zenekarral.




Jazznagyágyúsortűz az A38 Hajón 2

November 3-án visszatérő vendégként az ötvenhárom évesen még mindig kölyökképű gitáros Mike Stern fel, ami – a hazai közönség legnagyobb örömére – önmagában szinte már nem is hír, viszont vele érkezik az egyik legnagyszerűbb basszusgitáros, Anthony Jackson. Stern azon kivételes zenész-egyéniségek közé tartozik, akiknek játéka egyetlen hangból felismerhető. Gitárhangjának egyedisége abban a páratlan képességében rejlik, ahogy a jazz eleganciáját és könnyed virtuozitását a rock energiájával és feszültségteremtő képességével ötvözi. Nem véletlen, hogy a jazz-rock fénykorát jelentő 70-es-80-as években olyan sztárok választották partnerükül, mint Billy Cobham, Miles Davis vagy Jaco Pastorius.

A New York-i avantgárd szcéna egyik legfontosabb együttese, a Joe McPhee vezette Trio X . november 6-án készteti periodikus bólogatásra a hajó közönségét. Az elsősorban tenor- és
Jazznagyágyúsortűz az A38 Hajón 3


szopránszaxofonosként, illetve egy különleges hangszer, a “zsebtrombita” mestereként számon tartott muzsikus-teoretikus-költő-polihisztor McPhee a hatvanas évek közepétől folyamatosan jelen van a free jazz színtéren. Állandóan kísérletező szellemisége, elképesztő mennyiségű, de mindig egyformán magas színvonalú felvétele, folyamatos kacérkodása az elektronikusan manipulált hangzással valóságos kultusz-státuszt hozott számára. A 67 éves muzsikus idén harmadszor jár hazánkban triójával (két korábbi fellépése a Mediawave-en, illetve a Sziget Fesztiválon volt).


A korábban szintén meghirdetett Joey DeFrancesco koncert a művész betegsége miatt elmarad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik