Élet-Stílus

Caravaggio Dávidja Magyarországon

Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610): Dávid Góliát fejével című, remekmívű festménye először látható csütörtöktől Magyarországon, a Szépművészeti Múzeumban. A Caravaggio-festmény a legértékesebb egyedi műtárgy, amely valaha Magyarországra érkezett.

Éjfekete, különlegesen kialakított térben, célzott megvilágításban, magában függ Caravaggio képe, amelyen a fiatal Dávid vakítóan fehér ingben, arcán a győzelem mámora helyett keserű szánakozás látszik, bal kezében a gonosz, legyőzött Góliát fejével, amely a festő arcvonásait viseli. A teremben még 21 alkotást láthat az érdeklődő, valamennyi mű közös témája az élet-halál harc, a gyilkos erőszak.

A tárlaton látható lesz többek közt Lucas Cranach: Salome -, Johann Liss: Judit -, Artemisia Gentileschi: Jáel és Sziszéra – valamint Jacopo Tintoretto: Káin és Ábel című képe.

Paolo Guido Spinelli budapesti olasz nagykövet megnyitójában azt emelte ki, hogy a kiváló olasz-magyar kulturális együttműködésnek köszönhetően a római Galleria Borghese kölcsön adta a Szépművészeti Múzeum kiállítására Michelangelo Merisi milánói születésű művész alkotását, amely új fejezetet nyitott a festészet történetében a halál brutálisan naturalista ábrázolásával.

Caravaggio élete utolsó évében alkotott remekművének hátterében az áll, hogy a nyughatatlan, erőszakos, érzelmekkel teli fiatalember 1606-ban egy párbajban megölte ellenfelét, így menekülnie kellett Rómából. Évekig bolyongott, és 1610-ben pápai kegyelemben reménykedve visszaindult Rómába, de út közben, 39 éves korában meghalt.

Tátrai Vilmos művészettörténész, a kiállítás kurátora a többi közt arról beszélt, hogy Caravaggio Dávidja mélyen személyes, önvallomásos alkotás, amely éppen ezért soha egészen meg nem fejthető titkokat rejt. “A géniusz lelki feltárulkozása inkább zavarba ejt és megborzongat bennünket, semmint könnyen használható kulcsot adna a remekmű értelmezéséhez” – tette hozzá. Baán László, a múzeum főigazgatója elmondta, hogy a Caravaggio festmény a legértékesebb egyedi műtárgy, amely valaha Magyarországra érkezett.

A kép biztosítási értéke mintegy 20 milliárd forint. A most látható 22 alkotás többségét a Szépművészeti Múzeum anyagából, valamint egy spanyol és egy magyar magángyűjteményből válogatták. Hozzátette, hogy a jubileumi kamarakiállítás-sorozat eddigi öt tárlatát csaknem 200 ezren csodálták meg és reméli, hogy ezzel az utolsó kiállítással – amely november 30-ig látható – jóval túllépik a 200 ezres látogatói létszámot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik