Élet-Stílus

Már a mozikban: Túl a sövényen

Egy csapat, cserjefallal körülkerített kisállat – egy mosómedve vezetésével – az emberek konyhájába merészkedik. Éhesek. A kismackót azonban titkon önös érdekek hajtják.

amerikai, 2006 84 perc

Eredeti cím: Over the Hedge Rendező: Tim Johson, Karey Kirkpatrick Forgatókönyvíró: Michael Fry és T. Lewis karakterei alapján Len Blum, Lorne Cameron, David Hoselton, Karey Kirkpatrick Látvány: Kathy Altieri Zene: Ben Folds, Rupert-Gregson Williams Producer: Bonnie Arnold Magyar hangok: Czvetkó Sándor (Stikli), Csankó Zoltán (Verne), Kerekes József (Hami), Györgyi Anna (Stella), Tahi Tóth László (Ozzie) Mozistart: július 6. Forgalmazó: UIP Duna Film Honlap:
www.overthehedge
movie.com

Miközben a DreamWorks animációs kommandója gőzerővel dolgozik egy ültő helyében a behemót zöld ogre kalandjainak folytatásán (egyből a harmadik és a negyedik részen), olyan újabb állati szösszenetet pakoltak a vászonra, hogy a kisebb népség önfeledten kuncog tőle, majd a száját tátja, a nagyobbak meg őszintén és jó kedélyűen a térdüket csapkodják (röhögnek).

Mitől döglik a kisállat

Nagyon úgy tűnik, hogy a (többek között) Shrek és Madagaszkár (előbbi apropóján egyébként: Oscar-díjas) alkotógárdája tudja, mitől döglik a légy. Jelen esetben a kisállat. Nem nehéz analógiát vonni a „globális bajokkal” – egy sövénnyel – megküzdő karakteres kis szőrmókok – akiknek gesztusait az eredeti hangkölcsönző sztárokéról (is) mintázták, a főhős mosómaciét (Stikli) Bruce Williséről, a színpadias oposszumét (Ozzie) William Shatneréről – és a nagy és átláthatatlan világfolyamatok közt szenvedő kisemberek között. A konfliktus mindössze annyi, hogy éhesek – életben kívánnak maradni, mint mi –, Stikli egy drabális grizzly (Vincent) készletét nyúlja le, ám lebukik, ezért keresi a télire tartalékoló kiserdei jószágok társaságát. Ha ugyanis sikerrel rávenné a lakóparkkal – sövénnyel – körülkerített maradványerdő-lakó jószágokat, hogy közösen dézsmálják a sima bőrűek spájzait és hűtőit, nem kéne attól tartania, hogy Vincent az egyhetes határidő után, amit Stikli balul kiütött akciója után adott, egyszerűen keresztben lenyeli.

Környezettudatos gyerekek?

A poénokkal alaposan megtűzdelt film – a kötelező moralizálás mellett (kb.: a barátság és az összetartozás fontossága) – a maga módján érint olyan témákat is, mint a relativitáselmélet, a globális felmelegedés és a (kiürülő) természetes élelemforrások. Illetve a maga módján szól az állományjavítókkal, mesterséges ízesítőkkel, édesítőkkel felturbózott és „elvadított” élelmiszerekről. Csupa olyasmiről, amiről a kölyöknézők nem vagy keveset hallanak-tudnak. Ügyes. Talán lesz annyi eredménye, hogy amikor a legközelebbi gyorsétteremben büdösborz-figuráért hisztizik a kicsi, vagy otthon csipszet majszol, felhorgad benne a környezettudatos honpolgár is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik