Élet-Stílus

Ragyogó fekete gyémántok? – debütáló csapatok a vb-n

Kellemetlen meglepetést is okozhatnak azoknak, akik leírják őket, a semleges nézőknek azonban mindenképpen különleges élményt adhat nem ritkán szertelen játékosságuk. Van köztük veterán ex-világsztár, negyedosztályú profi, másfél éve önszorgalomból egymagában edző kapus is, igaz Afrika legdrágább játékosát is soraikban tudhatják.

Togo: Egy fecske esete a nyári játékokkal…

Alighanem számíthat a hazai közönség szimpátiájára a németországi vb egyik abszolút újonca, Togo válogatottja. A 32 csapat közül a FIFA világranglistáján leghátrább, a 61. helyen álló afrikai csapat trénere az az Otto Pfister, akitől – a germán iskolát 30 éve gyakorló mesterként – a defenzív, bombabiztonságon alapuló futballt várhat a publikum.

Ha a szemet gyönyörködtető akciók miatt nem is, a honfitársként nagy vállalkozásba fogó bátor emberként bizton sokakat Togo mellé állíthat. Otto Pfister ugyanis nem akármit vállal: alig fél éve hivatalban lévő szövetségi kapitányként nem mást várnak tőle, mint hogy egy olyan csapatot irányítson, amelyet nem aláznak meg gólözönnel az ellenfelek. Hiába a csapat sztárja, Emmanuel Adebayor, a brit Arsenal selejtezők során 11 alkalommal eredményes „ágyúsa”, egy egész csapatnyi játékos kergeti a labdát alacsonyabb osztályú bajnokságokban. Massamesso Tchangait még a jobbak közül való: ő az olasz negyed osztályban profiskodik…

Togo nem túl jó előjelekkel érkezik a vb-re: egységes gárda látszatát csak távolról láttató csapatként gyászosan leszerepeltek a legutóbbi Afrika Kupán, így a „G” csoport favoritjának túlzás volna nevezni őket. Pontszerzésük, góljaik nagy meglepetés lenne Franciaország, Svájc és a Koreai Köztársaság ellen.

Angola: A „Professzor” nyári szemináriuma

A fogadóirodákban vagyonokat lehetne nyerni azzal, ha valaki arra tenne, hogy a „Professzor” angolai tanítványai okítják majd eredményes és látványos futballra a világot. Luis de Oliveira Goncalves, akit tiszteletből csak „Professzor”-nak neveznek a 10 millió lakosú Angolában, hatalmas bravúrral, nem várt sikert ért el, amikor csapatának kiharcolta a vb-re való kijutás jogát.


Ragyogó fekete gyémántok? – debütáló csapatok a vb-n 1

Angola (AFP)

Afrika dél-nyugati, óceánparti válogatottja túl sok extraklasszissal nem büszkélkedhet: a legjobbnak tartott játékosa az a Fabrice Akwá, aki bár a gárda csapatkapitánya, és egykoron még a Benficánál is megfordult, jelenleg állástalan – nincs klubja. Így van ezzel a FIFA ranglista pillanatnyilag 57. helyén tanyázó válogatott elsőszámú kapusa is, aki 2005 óta saját magát trenírozza, azt ígérve a szövetségi kapitánynak, hogy a formában tartás végett ezt egyik nap sem mulasztja majd el…

Olyan nagyon nem kell rettegnie tőlük a „D” csoportban rájuk váró Portugáliának, Mexikónak és Iránnak. Egy valamiben feltétlenül bízhat Angola válogatottja: sokan fognak szurkolni értük a stadionokban. Az évtizedes polgárháborúskodás miatt csaknem négy millióan hagyták el az országot, rengetegen dél-európai államba érkezve. Mivel 2002-óta nincs háború Angolában, és az olaj valamint a gyémántcsiszolás miatt az ország helyzete lassan kezd stabilizálódni, esély van akár arra is, hogy rég nem látott ismerősök éppen a vb-helyszínén találnak majd újra egymásra.

Ghána: Csillagok, csillagok, játsszátok el!

Magukat szerényen csak Afrika „fekete csillagai”-ként nevező ghánai válogatott kétségtelenül olyan csapat, amely akár komoly meglepetést is okozhat a VB-n. Egy rendkívül erős középpályás sorral felálló, szerb edzővel készülő társaság nem érdemtelenül vívta ki az első világbajnoki szereplés lehetőségét. Samuel Kuffour, Abubakari Yakubu, Stephen Appiah egyenként sem akármilyen spílerek, hát még ha kiegészülnek a válogatott legnagyobb ászával, a brit Chelsea profijával, Michael Essiennel.

Az Olympique Lyonban európai hírnévre szert tevő játékost minden idők legdrágább afrikai labdarúgójaként tavaly 24,4 millió fontért vette meg az angol klub.


Ragyogó fekete gyémántok? – debütáló csapatok a vb-n 2

Ghána (Reuters)

A FIFA-ranglista 48. helyére sorolt társulat Ratomir Dujkoviccsal rendkívül elszánt. A közelmúlt sikeres vb-felkészülési meccsein diadalmaskodó csapat korábban Ruandát, Venezuelát és Mianmart is megjárt vezetője egyenesen azt nyilatkozta, hogy „készen állnak bármilyen csapatot legyőzni Németországban”. Essien ennél óvatosabban csupán annyit közölt a ghánai szövetség hivatalos honlapján nemrégiben megjelent tudósítás szerint, hogy „egyelőre nem látom annak esélyét, hogy valamelyik afrikai ország komoly szerepet játsszon az aranyéremért folytatott küzdelemben, (…) talán egy negyeddöntő összejöhet, az is inkább csak Elefántcsontpart válogatottjának”.

Az „E” csoportban Olaszország, Csehország és az Amerikai Egyesült Államok várja a „fekete csillagok” tündöklését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik