Élet-Stílus

50 évre eldőlhet a digitális műsorszórás jövője

Hazánk jelentős hátránnyal indul az új rendszerű műsorszórás európai szabályozását érintő tárgyalásokon, mivel még nem teremtette meg a digitális televíziózás hazai törvényi szabályozását.








50 évre eldőlhet a digitális műsorszórás jövője 1



A lemaradás veszélyei


2012-vel a jelenlegi analóg sugárzás gyakorlatilag egy un. switch-off keretében átalakul Európa szerte.

Minél később kezdi meg hazánk az átállást, annál nagyobbb az esélye annak, hogy komoly technológiai hátrányba kerül a környező országokkal szemben.

Az analóg televízió-zásra alkalmas készülékek számának csökkenése és a digitális rendszerek fogadására alkalmas növekedése egyértelműen attól függ, hogy mennyire készül fel egy ország az átállásra.


A nyugat-európai országokban már javarészt megkez-dődött a kísérleti, vagy már az éles kereskedelmi sugárzás, így a felhasználók már meggyőződhetnek az új rendszer előnyeiről.
Ezen tapasztalataikat az új készülék vásár-lásokban is érvényesí-thetik.

50 évre eldőlhet a digitális műsorszórás jövője 1
50 évre eldőlhet a digitális műsorszórás jövője 3

A földfelszíni digitális frekvenciaterv létrehozása céljából a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) Regionális Távközlési Értekezletet (RRC-06) szervez Genfben. Az értekezlet 2006. május 15-én kezdi meg utolsó fordulóját, amely véglegesíteni fogja a földfelszíni digitális frekvenciatervet.

A 2006. június közepéig tartó értekezlet annak a két éves nemzetközi tervezési folyamatnak a lezárása, melyben mintegy 110 ország vett részt az európai, afrikai, illetve az ázsiai régió képviseletében. Az előkészítő munkákat Magyarországon az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a Nemzeti Hírközlési Hatóság végezte. Ez a két szervezet képviseli hazánkat Genfben is. Az értekezlet jelentőségét mutatja, hogy egy olyan frekvenciatervet fog véglegesíteni, amelyhez hasonló nemzetközi egyezmény utoljára 45 éve született.

A FigyelőNet azon kérdésére, hogy az évek óta húzódó folyamatok végén, mikor is lesz törvényi szabályozásunk a témában a miniszter azt válaszolta, hogy az EU-tól már kaptunk figyelmeztetést a törvényi szabályozás elmaradásával kapcsolatban. Ez a minisztérium, s az ország számára is azt jelenti, hogy mielőbb meg kell teremteni a törvényi feltételeket. Hogy a már megkezdődött egyeztetések mikor vezetnek eredményre arról pontosat nem tudott nyilatkozni.

Kovács Kálmán kifejtette, hogy a genfi tárgyalásokon komoly versenyre lehet számítani, mivel minden ország szeretne több frekvenciát megszerezni, hogy olcsóbbá és gyorsabbá tehesse a digitális átállást. A Regionális Távközlési Értekezlet utolsó fordulóján dől el, hogy milyen frekvenciák fognak rendelkezésre állni a párhuzamos analóg szolgáltatás lekapcsolása előtti időszakban a digitális szolgáltatások elindításához. Itt dől el az is, hogy milyen frekvenciákat használhatunk majd az analóg szolgáltatás 2012-es lekapcsolását követően.

A teljes audiovizuális piacot érintő digitális átállás a technológiai fejlődés és az uniós elvárások szempontjából is elkerülhetetlen, jelentős gazdasági és társadalmi hatású folyamat. – hangsúlyozta Kovács Kálmán informatikai miniszter egy mai sajtótájékoztatón.

Az Európai Unió irányelve szerint a tagországoknak 2012. december 31-ig kell áttérni a digitális műsorszórásra, s ezzel együtt megszűnik a jelenlegi analóg műsorszórás.

Az átállással jelentősen bővül majd az audiovizuális szolgáltatásválaszték, gyorsabban terjednek az információs társadalmi szolgáltatások, és liberalizálódik a médiapiac is. A folyamat minden magyar háztartást érint: a bővebb kínálatú és jobb minőségű szolgáltatásokat digitális set-top box vagy új TV-készülék beszerzésével lehet majd elérni.

Hazánk célja Genfben 6-8 multiplex kiépítéséhez szükséges frekvenciákat megszerezze. 2012-ig 2 és fél multiplex (10 csatorna/multiplex) állna rendelkezésre a sugárzás megkezdéséhez. A tervek szerint jövőre indulhatnának az első kereskedelmi célú sugárzások.

A digitális átálláshoz azonban a frekvencia csak szükséges, de nem elégséges feltétel: meg kell teremteni a jogszabályi feltételeket, amelynek alapján meg lehet kezdeni a pályáztatást. 2012-ig a pályáztatási folyamatnak le kell zárulnia, meg kell valósulnia a beruházásoknak (stúdiók), ki kell épülnie az adóhálózatoknak és a hozzátartozó modulációs hálózatnak. A folyamat összetett koordinációt és intézményi kooperációt igényel.

A miniszter kiemelte, hogy az egyeztetések után a minisztérium újra az Országgyűlés elé viszi az új törvényjavaslatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik