Élet-Stílus

Letűnt nyelv őrzője: Boi Akih

A színpad közepén álló indonéz énekesnő karkunézi nyelven énekel, amelyet már csak néhány ezer ember ért és beszél valahol az Indonéz szigetvilág elszórt közösségeiben. Bár a szöveget nem érteni, az előadásmód mély érzelmekről árulkodik, a dallam és a mondanivaló nyelv nélküli, fájdalmas, és emberi.

A gyönyőrű énekesnő, Monica Akihary, a mellette ülő, csellóját gitárként megszólaltató Ernst Reijseger, az énekes-gitáros Niels Brauwer és az indiai tabla-mester, Sandip Bhattacharya alkotja a Boi Akih együttes jelenlegi felállását. Az együttes a holland jazz etnikus elemekkel átitatott, sokszínű ágazatát képviseli, ami a hatalmas holland gyarmatbirodalom kulturális hagyatéka. Az etnikus vonal kialakításában nagy szerepe van az Indonéz gyökerű énekesnőnek, akinek szülei egy távoli szigetcsoportról, Molluccasról származnak.

Akihary “Uwa I” (Képek) című harmadik albumával, melyen karakunézi nyelven énekel, egy kihalóban lévő nyelvet tart életben, dalainak ritmus és dallamvilágával gyökereihez nyúlik vissza. 1998 óta holland és ausztrál nyelvészekkel működött együtt, akik a Haruku nyelvet tanulmányozták. Az ő segítségükkel a Boi Akih nem csak a hagyományt tudta életben tartani, hanem annak leginkább autentikus formáját tudta zenéjébe átültetni a költői önkifejezés eszközével. . Zenei határaikat a projekt kedvéért kitágítva Akihary és Brouwer olyan zenészekkel álltak össze, mint az indiai tabla-mester Sandip Bhattacharya aki a Benaresi irányzat követője (olyan mesterek tanítványa mint Ravi Shankar) és a holland csellóvirtuóz Ernst Reijseger (elsősorban olyan zenekarokból ismert, mint az Arcado String Trio, Louis Sclavis és egy csapat szárd énekes). Kettejük játéka varázslatosan kiegészíti a zenei összhatást, virtuóz dallamok és kedves melódiák váltakozásával, finom textúrák és egzotikus hangulatok belecsempészésével indiai zene hangulatát ébresztik.

S mindenek felett ott van Monica Akihary kedves és meleg hangja, mely elrepít bennünket egy szövevényes érzelmektől és ragyogó színektől tündöklő világba. Kivételes énektehetsége dalait egyenesen a hallgató lelkébe juttatja.

Mediawave, április 30., cirkuszsátor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik