Élet-Stílus

A Berlin-Budapest underground-tengely: Rotfront

A Rotfront koncertjén a hallgató az egyik hangulatból a másikba kerül. Hol egy prágai kocsmában, hol egy bajor sörfesztiválon, hol egy velencei gondolában ringatózva, hol egy táncházban érzi magát, de egy biztos, jól szórakozik.

A berlini underground zenekar számait oroszul és magyarul énekli, a hazai hallgató bizonyára örömmel fedezi fel a számokban a Dr. Bubó főcímdalának szövegét, vagy az „Azok a boldog szép napok” kezdetű mulatós dallamát. A Rotfrontot hallgatva cseppet sem meglepő, hogy a zenekar két énekes frontemberének különböző az anyanyelve. A két frontember egy németországi orosz diszkóban találkozott először, ahol olyan jól el tudtak beszélgetni németül, hogy végül egy új projekt született belőle. A repertoárt mindig ketten állítják össze, hogy mindig játszhassanak egy-egy darabot saját anyanyelvükön is.

A színpadon nagy a nyüzsgés, Gryllus Dorka az énekesnő szerepkörében is rendkívül tehetséges és hiteles, táncol és bolondozik. A népi vonalat néhol megtörik a rapbetétek, melyek rendkívül jól illeszkednek a zenébe, az egyedi hangzásról gondoskodik a gitár, a tangóharmonika, a szaxofon, a bőgő, a dobok és a trombita különleges elegye, és mindezt koordinálja, keveri és színesíti a csapat bakelitlemezekkel bűvészkedő dj-je.

A több- nemzetiségű formációk és a több-nyelvű dalok Berlinben normálisnak számítanak, mert a manapság európai kulturális gyűjtőhelyének számító városban mindenféle náció megtalálható és teljesen normális a számukra, hogy nem angolszász dolgokat adnak elő, hiszen ők nem azok. Így keveredik a Rotfront zenéjében a magyar underground zenei hagyomány Wahorn Simon révén az orosz undergrounddal Yuriy Gurzhy segédletével. Persze a zenekarban elég sokan vannak, és mindenki hozza saját cuccait a Manu Chao-tól az Európa Kiadóig.

2001 decemberében az ex-Balaton Batu Karmen, a zenész Wahorn Simon és az orosz DJ Yuriy Gurzhy elhatározták, hogy alapítanak egy zenekart. Első koncertjükkel, melyet karácsony estéjén tartottak 2001-ben Michail Schtutin klarinétossal, a rapper Blacky-vel és egy öttagú magyar asszonykórussal, a Rotfront hadat üzent az unalmas ál-világzenének. Egyedülálló zenei keverékükkel, mely tartalmaz szovjet könnyűzenét, magyar rock’n’roll-t, cigányzenét, reggae-t, ska-t, klezmer-t és hip-hop-ot garantáltan Berlin leghangulatosabb zenekarát alkotják.


Mediawave, május 6., cirkuszsátor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik