Élet-Stílus

Eljárás a Rábát szennyező osztrák cég ellen

A Rába folyót érő szennyezés miatt az illetékes osztrák járási hivatal eljárást indított a Boxmark cég jennersdorfi üzeme ellen – tájékoztatta levélben a Magyar–Osztrák Vízügyi Bizottság osztrák küldöttségének meghatalmazottja a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot.

A Boxmark jennersdorfi és feldbachi, valamint a Schmidt cég wollsdorfi szennyvízbevezetésének elemzését a magyar és az osztrák illetékes minisztériumok és a Bécsi Műszaki Egyetem végezte el. Az üzemek vízjogi engedélyei kivétel nélkül megfeleltek az osztrák jogszabályokban rögzített feltételeknek, de az elemzések kimutatták, hogy mindhárom esetben határérték-túllépés történt egyes szennyező anyagok tekintetében. A jennersdorfi járási hivatal ezen eredmények ismeretében indított eljárást a Boxmark cég helyi üzeme ellen. További jogi lépések elrendeléséről a Bécsi Műszaki Egyetem által végzett vizsgálatok lezárása után lehet szó.

Mint ismeretes, a Rábán évek óta visszatérő jelenség a folyó habzása. Szakértők korábban megállapították, hogy ezt osztrák bőrgyárak okozzák, ahonnan különféle anyagok jutnak a folyóba. Idén augusztusban Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter levélben fordult osztrák kollégájához a helyzet rendezését kérve, rámutatva, hogy Magyarország már évek óta hiába kéri ezt. A zöldtárca vezetője szeptemberben személyes miniszteri találkozót kezdeményezett, ahol ismételten sürgette a szennyezés megszüntetését. December közepén az ügyben közigazgatási államtitkári szintű egyeztetés is lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik