Élet-Stílus

Les Tétes Raides

Immáron két évtizede van a pályán a zenéje mellett hihetetlenül látványos, a társművészetek, mi több, a cirkusz elemeit is felvonultató koncertjeiről híres Les Tétes Raides.

A francia művészvilág egyik legnagyobb hatású figurája, Christian Olivier által vezetett kreatív közösség teljes arzenállal érkezik a Szigetre is.

A negyvenegyedik születésnapját idén ünneplő énekes a gyermekkorát Afrikában töltötte, ám először akkor vette őt szájára a környék, amikor Párizs egyik külvárosában két barátjával gyorsan sikeressé váló grafikuskollektívát alakított. Olivier szerencsére nem az a babérokon pihengető típus, így a társait nem érte meglepetésként, amikor pár hónap elteltével – a basszista Cali és a szaxofonos Grégoire Simon segédletével – zenekarosdiba kezdett.

A Tet Red néven futó formáció kezdetben Clash-, Rolling Stones- és Chuck Berry-feldolgozásokkal került a köztudatba, de hamarosan a repertoárra kerültek a honfitárs Johnny Hallyday slágerei is, sőt az utcafesztiválokon és a bárokban már saját dalok is felcsendültek a rockot és a ’40-es, ’50-es évek sanzonjait bátran keverő zenekartól. A nevét 1987-ben franciásító csapat két évvel később jelentette meg a meglepő módon (talán Olivier költői szövegeinek hatására?) a mainstream közönség kegyeit is elnyerő bemutatkozó lemezét, s az azóta eltelt időszakban – már jó néhány új zenésszel kiegészülve – folyamatosan jelen vannak hazájuk zenei életében.

A megszokottól irtózó, tartalmilag és formailag állandóan új utakat kereső, koncertjeihez felolvasóesteket és filmvetítéseket, artistákat és akrobatákat társító, a rögtönzéstől vissza nem riadó zenekar fellépése az idei Sziget egyik legemlékezetesebb másfél óráját ígéri.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik