Élet-Stílus

Debrecen, a felemás

Fedett, viszont meglehetősen drága a debreceni vízipark, a mellette fekvő strandnak pedig alighanem lejárt a szavatossága, ám ez sok esetben igen kedvezően hatott a fürdőre, egyfajta patinával látta el.

Titkos ajtók

Szellemes, játékos az átöltözés a régi strandfürdőben. Egy kabinos dolgozik egyetlenegy kulccsal, a vendég jelszót ír a szekrényajtó falára. Távozáskor megsúgja a jelszót a kabinosnak – mint egy szabadkőműves összejövetel -, ha a jelszó egyezik a beírttal, mehet az öltözködés.

A debreceni fürdő kettős képet mutat magáról. Egyfelől ott van nekünk a régi, híres nagyerdei gyógy- és strandfürdő a maga öregtölgyes, árnyas fövenyével, ahol nyaranta mindent elborít a makk, és ahol különös módon a park gyepe kellemesen egyenetlen, hepehupás, szinte dombos, mindez egy olyan városban, ahol minden lapos, és a legkisebb szánkódomb is mesterséges.

A vén tölgyek méltó társra lelnek a fürdő infrastruktúrájában, hiszen, szerintem, körülbelül egyidősek, az utóbbi, ránézésre harminc esztendőben alig történt valami fejlesztés. A fejlődés, mint az egykor hangos de ma már csendes, új és modern villamos, elrohant a strand mellett. Ez sok esetben igen kedvezően hatott a fürdőre, egyfajta patinával látta el.

Például a régi, robusztus, konkrét színekre – piros, kék, zöld – mázolt székek vagy a ma már semmiképp nem EU-konform acélmászókás, libikókás, körhintás játszóterek ma divatos, retrohangulatot árasztanak. Az épületeket viszont kikezdte az idő vasfoga, nagyon elhanyagolt állapotban vannak, omladozik a vakolat, a lépcsők töredezettek, a kabinok ajtaja korhad, az újrafestés ezen nem segít, a medencék oldaláról elválik a csempe, sérti a talpat, kezünkben marad a mozaik.

Medencéből sincs nagy felhozatal, van egy-egy óriási forró és forróbb gyógymedence, talán két gyermekmedence, egy hullám-, és egy úszó-. A fedett részben csak gyógyvizes medencék vannak. A langyosabb termálmedencébe kék csúszda vezet, száz forint egy menet. Az étkezési lehetőség kimerül néhány büfében és bódéban. A belépő viszont csak 790 forint.

Másfelől viszont a strandból kivágott területen – egy-két medence is áldozatul esett – felépült Magyarország egyetlen fedett víziparkja, az Aquaticum. A holdbázisszerű üvegkupola alatt az örök nyár vár mindenkit. A kerek csarnok levegője mindig 35 ˚C-os, és hetven százalékos páratartalom mellett ez igazi trópusi éghajlatnak felel meg, nem is csoda, ha jól érzik magukat az igazi trópusi növények, a pálmák meg a banánok, melyek még gyümölcsöt is hoznak. A tervezők azonban nem álltak meg itt, az Aquaticumot az egyiptomi művészet elemeivel díszítették, Anubisz-torzót, oszlopfőket, istenszobrokat és falfestményeket rendeztek csokorba. Közöttük pedig kék vizű medencék, színes csúszdák és gyerekjátékok, színes teknős meg gigantikus méretű légyölő galóca és dél-amerikai totem.

A medencékben is minden olyan élményelem megtalálható, amit a vendég elvárhat ezek után: sodrófolyó, pezsgőfürdő, bugyborékolások meg beömlések, vannak hidak meg barlang, és sok-sok csúszkálnivaló. A pihenő- és étkezőhelyek gyűrűben helyezkednek el két szinten, ehetünk-ihatunk, és fizetni is csak a kijáratnál kell, mégpedig nem keveset. Az Aquaticum ugyanis – mint egy telefontársaság – percenként számláz. A kétórás, kötelezően megfizetendő alapdíj 1700 forint, ezután minden perc nyolc forintba kerül, a szauna is hasonló rendszerben működik, az egyórás, 960 forintos alapdíjon felül hat forint per percért izzadhatunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik