Üzleti tippek

Ára van az Audi beruházásának

Az Audi 900 millió eurót fektet be győri üzemébe 2013-ig, így 1800 új munkahelyet hoz létre. A beruházásnak azonban természetesen ára van, és a magyar kormány nem követelhet az Auditól garanciát a hazai beszállítói hányad mértékére.

Az Audi mintegy 900 millió euró (252 milliárd forint) beruházással bővíti győri kapacitásait 2013-ig, és ezzel közvetlenül 1800 munkahelyet hoz létre – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök és Rupert Stadler, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke csütörtökön Budapesten.

A beruházás eredményeként 2013-tól évente több mint 125 ezer gépkocsit gyártanak majd az Audi magyarországi telephelyén.

Orbán Viktor miniszterelnök közlése szerint közvetve és közvetlenül négy-, illetve hatezer új munkahely jön létre. Az Audi AG elnöke azt emelte ki, hogy a német autógyártó a termelés bővítésével a beszállítókat és szolgáltatókat is beleértve több mint 15 ezer embernek biztosít munkát.

Az Audi üzleti célja, hogy 2015-ig másfél millió darabra növelje értékesítéseit és a legsikeresebb prémiummárkává váljon.

Közel 15 milliárddal támogatta a Bajnai-kormány az Audi Hungária beruházását sajtóhírek szerint – mint arról korábban hírt adtunk. Az fn.hu kérdésére tavaly sem a Pénzügyminisztérium, sem az Audi Hungária nem kívánt részleteket elárulni a beruházással, illetve a támogatással kapcsolatban. Annyi biztos, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2008-as jelentése rámutatott: senki nem méri – a Pénzügyminisztérium sem –, hogy a vállalatoknak nyújtott adókedvezmények és támogatások ténylegesen elérik-e a gazdaságpolitikai céljukat.

A magyar állam az általa támogatott beruházásoknál sem kötheti ki a magyar beszállítói hányad mértékét, mert ezt a WTO (World Trade Organization – Kereskedelmi Világszervezet) tiltja.

Nem marad le a többi gyár sem

A szintén német tulajdonú Opel szerdán jelentette be, hogy ötszázmillió eurót fordít a szentgotthárdi motorgyárának fejlesztésére, ezzel 800 új munkahely jön létre. A fejlesztéshez 7,5 milliárd forintos állami támogatást is kap az Opel. Az elnyert beruházással a jelenlegi, évi mintegy 460 ezer benzinmotor gyártására alkalmas üzemet további 400 ezer darabos kapacitással bővítik. A meglévő paletta az euro 6-os károsanyag-kibocsátási követelményeket teljesítő 1,0–1,6 literes benzines, és 1,6 literes dízelmotorokkal gyarapodna, a sorozatgyártás 2013-ban kezdődne.

A jövőre induló kecskeméti Mercedes-gyárban 2012-től évente több mint százezer kompakt gépkocsi készül. Az üzem 2500 főt foglalkoztat majd, és a Mercedes A és B utódmodelljeit gyártják hazánkban. A magyar helyszín mellett a németországi Rastattban készülnek majd az új kompakt autók, a kecskeméti üzem ezzel a gyárral működik majd szoros kooperációban, közös lesz például a beszerzési rendszer. Az autógyár 2008 szeptembere és 2013 vége között összesen 22,15 milliárd forintos állami támogatásban részesül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik