Üzleti tippek

A Molra hajtanak az oroszok?

Titokzatos orosz nagybefektető jelent meg a Molban: a Szurgutnyeftyegaz első ránézésre meglepően drágán vásárolta meg az OMV 21,2 százalékos Mol-részesedését. Az oroszok lehet hogy kivárnak, de az is elképzelhető, hogy bekebelezik a magyar olajcéget, bár ez utóbbira csak tárgyalások után van esélyük.

Az OMV 1,4 milliárd euróért eladta 21,2 százalékos Mol-részesedését az orosz Szurgutnyeftyegaznak – közölte szűkszavú kommünikében hétfő reggel az osztrák olajcég. Az orosz vállalat így 19 212 forintot fizetett az OMV-nek egy részvényért annak ellenére, hogy a papírok ára péntek délután 9940 forint volt a tőzsdén.

A befektetők jól fogadták a hírt, a Mol-részvények kereskedését rövid időre fel is kellett függeszteni, mert az árfolyam-emelkedés elérte a 10 százalékot. Kora délutánra egy Mol-részvényért 10 790 forintot adtak, ami 8,55 százalékos drágulást jelent a pénteki záróárhoz képest.

Homályos vevő, homályos ár

A Szurgutnyeftyegaz a Rosznyefty, a Lukoil és a Gazprom után a negyedik legnagyobb orosz olajcég; ezen túl arról is nevezetes, hogy mintegy 20 milliárd dollárnyi szabad pénzügyi eszközzel rendelkezik, vagyis ennyi pénzt fordíthat cégfelvásárlásra – mondta az FN-nek Pletser Tamás, az ING olajipari elemzője. A céget a piacon kevéssé átlátható tulajdonosi szerkezetű, Kreml-közeli vállalatnak tartják – tette hozzá az elemző.

A Molra hajtanak az oroszok? 1

A piaci ár és a vételár különbségének okát firtató kérdésünkre Pletser úgy vélte, hogy az OMV könyveiben a Mol-részvények vélhetően ekkora értéken szerepeltek, így az osztrák olajcég veszteség nélkül szállhatott ki a Molból a balul sikerült felvásárlási kísérlet után, míg az oroszoknak vélhetően így is megérte az üzlet.

Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője szerint az OMV nyert is az üzleten, Mol-részvényenként 2700 forintot, ráadásul a Mol ötöde ér is ennyit – mondta a szakértő az FN-nek.

Biztosra játszanak vagy vásárolnak

A piacon két forgatókönyvet tartanak valószínűnek a Szurgutnyeftyegaz bevásárlása nyomán – jelezte Pletser Tamás. Az első szerint az orosz cégnek csak távlati tervei vannak, rövid távon nem tesznek majd semmit részesedésük növeléséért, viszont a pakett biztosíthatja, hogy a Mol tartósan orosz olajat vásároljon. Az elemző arra hívta fel figyelmünket, hogy az INA tulajdonosaként a Mol „kijutott a tengerre”, és elvileg máshonnan is beszerezheti a nyersanyagot.

A másik forgatókönyv szerint politikai háttéralku vagy a Mol menedzsmentjével kötött egyezség áll az ügylet hátterében; ekkor a Szurgutnyeftyegaz nem áll meg a Mol felvásárlásáig.

A nyomott piaci környezetben magasnak számító ár azt jelenti, hogy az oroszoknak terveik vannak a Mollal – vélekedett Herczenik Ákos. Az elemző szerint ellenséges felvásárlásról nem lehet szó, mert azt a Mol tulajdonosi szerkezete és alapszabálya nem teszi lehetővé (a Mol menedzsmentje a részvények mintegy 47 százalékát kontrollálja, valamint részesedéstől függetlenül minden tulajdonos legfeljebb 10 százaléknyi szavazattal bír – a szerk.), ezen túl az EU is védi tagállamai stratégiai cégeit.

Április 23-án többet tudhatunk

A Mol április 23-án közgyűlés tart, ezen a Szurgutnyeftyegaz képviselői már részt vehetnek, sőt igazgatósági posztokra is benyújthatják igényüket – mondta Pletser Tamás.

Az FN által megkérdezett elemzők szerint ugyanakkor az orosz cég képviselői nyilván nem a közgyűlésen fedik fel stratégiai terveiket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik