Belföld

Légiós baktériumot találtak egy pécsi klinikán

klinika(960x640).jpg (Array)
klinika(960x640).jpg (Array)

Rejtély, hogy jelent meg a felújított klinika vízvezeték-hálózatában a baktérium, ami belélegezve lehet csak halálos.

Még zuhanyozni sem szabad a PTE Klinikai Központban, miután légiós baktériumot mutattak ki az intézmény vízrendszerében – írja az Index. Megbetegedés nem történt ugyan a legionellától, de a biztonság kedvéért ásványvizet osztanak a betegeknek és a dolgozóknak. A furcsaság az, hogy a klinikát nemrég újították fel teljesen 15 milliárd forintért.

Fürödni amúgy akkor nem lehet, amikor forró vizet keringtetnek a rendszerben, hogy kiöljék a baktériumot a csőhálózatból. Amúgy fürdéskor és iváskor nem okozhat megbetegedést a legionella, de ha a vízpermettel lélegzi be az ember, akár halált is okozhat. A tüdőbe jutva influenzajellegű tüneteket okoz, majd súlyos tüdőgyulladást, emésztőrendszeri és idegrendszeri megbetegedést eredményez, lappangási ideje két hét.

A fertőzést amúgy egy rutinellenőrzés során mutatták ki, azonnal értesítettek minden fontos hatóságot és további mintákat vettek a vezetékhálózatból. Legkésőbb hétfőn készülnek el a laborvizsgálatok és derül ki, kiölte-e a forró víz a baktériumot a rendszerből. Addig maradnak a korlátozások és a tanácstalanság, hogy a vadonatúj klímák és ellenőrzött folyosók és kórtermek ellenére hogy jelenhetett meg a baktérium.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik