Belföld

Kamerával figyelik a közmunkásokat Ózdon

Janiczak Dávid (Array)
Janiczak Dávid (Array)

A polgármester azt mondta, semmi rasszizmus nincs a Jobbik programjában, aztán hosszasan értekezett a romák „túlszaporodásáról”.

„Az a kérdés, hogy a cigánytelepek lakói akarnak-e integrálódni. Nem akarnak. És ezzel nincs gond, ne erőltessünk olyat, amit nem kell. Őnekik az az életvitelük, a szokásrendszerük, ők abban szeretnek élni. Ezzel egy gond van, hogy ez itt van köztünk” – mondta az ózdi városi televízióban Janiczak Dávid, a város polgármestere. A jobbikos városvezető azt is kijelentette, hogy a cigányok „túlszaporodják azt a lehetőséget, ami számukra fennáll” – az interjúból a Népszabadság idézett. Janiczak azt is közölte: „milligrammnyi rasszizmus sincs a Jobbik programjában”.

Az ózdi polgármester azt is kezdeményezte, hogy 500 ezer forintból szerezzenek be kamerákat a közmunkások ellenőrzésére. A megvásárolandó eszközök között van két szemüvegbe rejtett kamera is. A közmunkára jelentkezők kötelesek elfogadni, hogy munkaidőben bármikor kép- és hangfelvétel készülhet róluk, sőt arról is nyilatkozniuk kell, hogy a felvételek további felhasználásához hozzájárulnak.

Az egyik közmunkás elmondta: minden óra utolsó öt percében kapnak szünetet, ezalatt kellene például mosdóba menniük. Ha a városi parkokban dolgoznak, ennyi idő alatt el se jutnak a nyilvános vécéig, de a polgármester sokszor feléjük kanyarodik, „jó nagy mozdulattal ránéz az órájára”, hogy a megadott időben pihennek-e. Erre jön még rá, hogy rejtett kamerával, távcsövekkel nézik őket, közben nyolcórányi munkájukért mindössze ötvenegyezer forintot kapnak.

A megszólalt közmunkásoknak mind van szakmája: villanyszerelő, lakatos, karbantartó – csak épp rendes munkát nem kapnak a városban. Janiczak szerint több oka van, hogy figyelik őket: szerinte a multiknál is elterjedt gyakorlat, hogy felvétel készül munka közben a dolgozókról, és ezek közzétételével a város lakói is látják, hogy a közmunkások nem lazsálnak. A polgármester szerint azért van szükség szemüvegbe rejtett kamerára, mert így az ezzel megbízott személyek akkor is tudnak felvételt készíteni, ha mindkét kezük foglalt. Szerinte aki rendesen dolgozik, annak nincs oka aggódni, mert „a felvételeken az látszik majd, hogy rendesen dolgozik” – áll a szerdai Népszabadságban megjelent riportban.

Ombudsmanhoz fordul az Együtt

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja az adatvédelmi hatósághoz fordul a megfigyelési botrány miatt – írja az MTI. Ezt a párt elnökségi tagja közölte szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Pataki Márton azt mondta, a közmunkások emberek, nekik is van méltóságuk és jogaik, és a törvény szerint csak akkor lehetne folyamatosan kamerával megfigyelni őket, ha nem lenne más eszköz munkájuk ellenőrzésére.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik