Belföld

200 ezer fideszes állt át a Jobbikhoz

jobbik-tarsas(210x140).jpg (társasjáték, jobbik, újság, )
jobbik-tarsas(210x140).jpg (társasjáték, jobbik, újság, )

Az Ipsos szerint tovább erősödött a Jobbik a teljes népességen belül, miközben a Fidesz egyhelyben topog.

A kormánypárt februárban is, márciusban is 21 százalékon állt a teljes népesség körében. A Jobbik 16-ról 18 százalékra bővítette táborát, az MSZP egy hónapja 11, most 12 százalékon állt. A Demokratikus Koalíció támogatottsága továbbra is 4 százalékos, míg az LMP 3, az Együtt és a PM tábora 1-1 százalékos.

40-ről 37 százalékra csökkent a pártoktól távolságot tartók aránya. A friss adatok szerint a Fidesznek 1,7 millió, a Jobbiknak mintegy 1,5 millió, az MSZP-nek 1 millió híve van. A DK mögött 300 ezren állnak, az LMP-nek nagyjából 250 ezres, a PM-nek és az Együttnek körülbelül 100 ezres a tábora.

A biztos pártválasztóknál is bukott a Fidesz. A februári 40-ről 37 százalékra esett támogatottsága, miközben a Jobbik  – eddigi legjobb eredményével – 25-ről 28 százalékra javított. Az MSZP továbbra is a biztos választók 19 százalékára, a DK a februári 6 után 7, míg az LMP 5 helyett 4 százalékára számíthat. Az Együtt, illetve a PM továbbra is 1-1 százalékot kapna. 

A Jobbik sikerének titka, hogy maga mögött tudhatja a tavalyi parlamenti választásokon rá szavazók több mint kilenctizedét, és új támogatókat is gyűjtött. A tavaly áprilisban a Fideszre voksolók egytizede, mintegy 200 ezer ember  átpártolt a radikális jobboldalhoz, amely maga mellé állította az urnáktól távol maradók bő egytizedét is, nagyjából 350 ezer szavazót.

A Jobbik főleg a húszas-harmincas korosztályt, az alacsony iskolázottságúakat és a munkanélkülieket mozgatta meg. A 30 évnél fiatalabbak körében februárban a párt megelőzte a Fideszt, e korcsoportban most is 21:17 százalékos aránnyal vezet. A Jobbikot másodikként preferálók fele elégedetlen a hazai közállapotokkal, ennek következményeként a párt rájuk hamarosan akár tényleges szavazóként is számíthat. Az Ipsos március 6. és 13. között végezte reprezentatív kutatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik