Közélet

Leszakadt egy iráni utasszállító egyik hajtóműve, kényszerleszállást hajtott végre

Leszakadt az egyik hajtóműve, ezért kényszerleszállást hajtott végre a Mahan Air iráni légitársaság egyik Boeing-747-es utasszállítója Teheránban, közölte az IRNA iráni állami hírügynökség csütörtökön.

Az iráni fővárosból felszálló, Bandar-Abbász kikötővárosba tartó Boeing fedélzetén háromszáz ember tartózkodott. Az IRNA közlése szerint egy technikai hiba következtében leszakadt az egyik hajtómű, és egy közeli mezőre zuhant. A repülőgép így kénytelen volt visszafordulni a teheráni Mehrabad nemzetközi repülőtérre. A kényszerleszállás sikeres volt, az utasoknak nem esett baja.

Az iráni légitársaságok már egy jó ideje fel szeretnék újítani az egyre elöregedő flottáikat, ennek a perzsa állam elleni nemzetközi szankciók vetnek gátat.

Teherán 2013 végén állapodott meg a nyugati hatalmakkal abban, hogy hat hónapra visszafogja nukleáris fejlesztéseit, az átmeneti alku időszakában a Nyugat pedig enyhített a gazdasági szankciókon, ami lehetővé tette az alkatrészek vásárlását. Repülőgépeket azonban még mindig nem tud a perzsa állam vásárolni.

Teherán és a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) között nyáron jött létre a végleges megállapodás az iráni atomprogramról, amelynek célja annak szavatolása, hogy a programot nem használják fel katonai célokra, cserébe a nemzetközi közösség legkorábban 2016-tól fokozatosan feloldja a perzsa állam ellen hozott gazdasági és pénzügyi szankciókat.

Az iráni közlekedési miniszter a múlt hónapban közölte, Irán Airbusokat és Boeingeket tervez vásárolni, és már folynak a tárgyalások az utasszállítókat gyártó cégekkel. A polgári légiközlekedés egy tisztviselője pedig azt mondta, az ország évente 80-90 repülőt vásárolna, amíg a légitársaságok ki nem bővítik flottáikat mintegy háromszáz vadonatúj géppel.

(Fox News)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik