Üzleti tippek

Nem drágul tovább az árukölcsön

A vezető áruhitelezők reményei szerint karácsony előtt legalább 15 milliárd forint hitelt vesznek fel az ajándékvásárlók. Az esélyt növeli, hogy az áruhitelek – a piaci kamatok növekedése ellenére – nem drágulnak az év végéig. Más kérdés, hogy ezek a kölcsönök így is sokba kerülnek, a kamat mellett az összes többi költséget is tartalmazó teljes hiteldíjmutató (THM) – az akciókat nem számítva – 30 százaléknál kezdődik.

December hagyományosan az áruhitelezők legerősebb hónapja, bár a hitelkártyák terjedésével az év folyamán egyre jobban eloszlik a kölcsönfelvétel. De még így is karácsony előtt teljesítik az éves kihelyezési terv legalább húsz százalékát.

A bankokat éppen a vásárlók év végi rohamára készülödve érte a jegybanki alapkamat három százalékos emelése és ennek következében a bankközi források jelentős drágulása. Megtehették volna, hogy ezt áthárítják ügyfeleikre és ők is megemelik az áruhitelek kamatát. Most nem így történt. – Nem emelünk kamatot az év végéig. Bankként ezt kellene ugyan tennünk, de egyúttal kereskedők is vagyunk, és év végéig tartjuk magunkat akciónkban megígért harminc százalék alatti hiteldíjmutatóhoz – mondta Lendvai János, a Cetelem Bank vezérigazgatója. Landvai ehhez hozzáteszi: sok ügyfelüknek személyre szabott ajánlatot adtak. Hogy a kamatszint jövőre is változatlan marad-e, arról Lendvai nincs meggyőződve. Nem kizárt az emelés, hiszen a piaci kamatok növekedése miatt szűkült a kamatrés, a korábbinál kevesebbet hoz egy hitel.

A piacvezető Cetelem Bank döntése hatott a többi versenytársra is. Nem zárható ki, hogy ezért csökkent a teljes hiteldíjmutató (THM) harminc százalék alá az OTP Banknál. A legnagyobb lakossági bank az áruhitelezéssel két esztendeje kacérkodik újra. Az idei évvége már kézzelfogható eredményeket is hozhat számára, miután tanyát vert több közepes nagyságú kereskedőnél, nagy barkácsáruházakban, így legutóbb a KIKA-ban. Azt, hogy az OTP bank még nem mozog igazán otthonosan ezen a terepen, mutatja, hogy miközben a lakossági hitelek kamatát három százalékkal felsrófolta, változatlanul hagyta az áruvásárlási hitelek és a hitelkártya feltételeit.

Így döntött a Credigen is. – Nem módosítjuk a kamatokat, várunk és figyeljük a többi hitelező lépését – mondta Bíró Gyula, a Credigen vezérigazgatója. Hozzátette, hogy az árukölcsönök amúgy is kicsit drágák, a kockázat miatt magas kamatfelárral folyósítják a bankok. Átmenetileg tehát szűkül egy kissé a kamatrés, de Bíró sem zárta ki, hogy előbb-utóbb ismét drágulnak a hitelek. A vásárlási roham idén a szokásosnál később indult, de most már a Credigennél is teljes gőzzel megy a gépezet. A jegybanki kamatnövelés követése homokot szórt volna a fogaskerekek közé. A törzsügyfeleknek ugyanis a Credigen is kiküldött karácsonyra két-három százalékkos kamatkedvezményt tartalmazó hitelajánlatokat.

A Budapest Bank áruhitelei sem lesznek idén drágábbak. Sőt a személyi kölcsön és a forintos autófinanszírozás feltételei sem változnak – tudta meg a Magyar Hírlap a pénzintézettől. A fogyasztási hiteleknél a Cetelem piaci elsőségét egyre inkább veszélyeztető BB szerint ötmilliárdos hitelfolyósítás várható karácsony előtt, a hitelkártyás költéssel együtt viszont elérhetik akár a hatmilliárdot is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik