Belföld

Meglepetésszerűen gyengült a forint

Kedden délután 10,18 százalékon állt a forint a sáv erős oldalán a bankközi devizapiacon, 45 bázisponttal gyengébben, mint hétfő délután. Az overnight kamat a tartalékolási periódus első napján 1,0 százalékponttal nőtt.

Főleg a külföldi bankok forinteladása nyomán megélénkült a kereskedés és jelentős forintgyengülés volt tapasztalható egész nap a bankközi devizapiacon. A kereskedők szerint a forint gyengülése összefüggésben van a zloty előző napi zuhanásával. A lengyel deviza 40 hónapos mélypontra jutott az euróval és a dollárral szemben hétfőn, ami kedvezőtlenül hatott a feltörekvő piacok egyéb valutáira, így a forintra is.

Az sem kizárt, hogy Járai jegybankelnök nyilatkozatai késztették a külföldieket forint eladásra. Az EU csatlakozás kapcsán az MNB elnöke azt mondta, hogy a belépés eleinte negatívan érinti majd a költségvetési egyensúlyt. Délután pedig úgy nyilatkozott, hogy amennyiben az Európai Központi Bank kamatot csökkent, az MNB követni fogja – ha szükséges.

Vannak olyan vélemények, hogy EU csatlakozásról április 12-re kiírt népszavazásig nem valószínű, hogy a külföldiek forint vásárlásba fognának.

A forint 10,00-10,41 százalékos sávban ingadozott, az eurót 247,20-248,50 forint közötti széles sávban jegyezték. A délután jegyzett 247,90/248,10 forintos árfolyam csaknem másfél forintos drágulás a hétfői záró jegyzéshez lépest.

A dollárral kedden 227,10 és 227,90 forint között kereskedtek, a délutáni 227,50/70 forintos árfolyam, mintegy 0,70 forinttal volt magasabb a hétfő délutáni kurzusnál.

Az overnight kamatok 6,60 százalék körül kezdték az új tartalékolási periódust szemben a 5,50/65 százalékos hétfői periódus zárással. Délutánra 6,30/6,60 százalékon állt be az overnight és a tomnext kamatszint. A forgalom átlagos volt, a hosszabb lejáratokon 6,50 százalékon maradtak a kamatok.

A piacon vélhetően nem lesz likviditásprobléma, mivel a bankok alig 30 milliárd forinttal helyzetek el többet a jegybanknál két hétre a lejáró 258,45 milliárd forinttal szemben. Az állampapírok másodpiacán átlagos forgalomban a rövid lejáratokon 2-6 bázisponttal csökkentek, a hosszabb lejáratokon 1-2 bázisponttal emelkedtek a hozamok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik