Tech

Óvatosan váltsunk Windows 10-re

Tegnap megkezdődött az új rendszer terítése, de érdemes megfontoltan frissíteni.

Ahogy hivatalosan is megjelent a Windows 10, azonnal ráugrott a témára az összes biztonsággal foglalkozó cég. Megértjük az igyekezetüket, hiszen a heti századik (sokszor hiábavaló, vagy épp érdektelen) kiberbiztonsági ijesztgetések helyett most tényleg egy mindenkit foglalkoztató témára kattanhattak rá, másrészt azért tényleg akadnak olyan pontok a Windows 10 telepítése előtt, amiket még időben érdemes átgondolni.

Az ESET biztonsági cég például (amellett, hogy bejelentette, miszerint természetesen legfrissebb megoldásai kompatibilisek az új rendszerrel is) az alábbi öt témakör megfontolását javasolja, mielőtt megnyomnánk a frissítés gombot.

  • Ellenérizzük a hardveres és szoftveres kompatibilitást. A “Windows 10 beszerzése” alkalmazás beépített ellenőrző programja segítségével meggyőződhetünk, hogy számítógépünk és a telepített alkalmazásaink megfelelnek-e a Windows 10 támasztotta követelményeknek. Ha ez a segéd bármilyen problémát érzékel, érdemes elgondolkodni a frissítés elhalasztásán.
  • Készítsünk biztonsági másolatot. A rendszeres biztonsági mentés mindig fontos szempont adataink védelmében, különösen igaz ez a zsaroló kártevők virágkorában és akkor, ha új operációs rendszert telepítünk. Segítségével bármilyen probléma esetén vissza tudjuk állítani adatainkat és esetlegesen a rendszer korábbi állapotát is.
  • Gondoljuk újra jelszavainkat. Ha még nem rendelkezünk Microsoft felhasználói fiókkal, a frissítéshez mindenképpen szükségünk lesz egyre. A regisztrációnál érdemes minimum 8 karakterből álló kis és nagybetűt, valamint különleges karaktert vagy számot tartalmazó jelszót választanunk, a lehető legnagyobb védelem érdekében. Egy-egy rendszerfrissítésnél amúgy általánosságban is elmondható, hogy érdemes átgondolnunk jelszavaink biztonsági szintjét és állapotát, és amennyiben szükséges változtatni, frissíteni rajta.
  • A telepítést követően bátran próbáljuk ki a biztonsági újdonságokat. Például elég csak mosolyognunk (vagy zordul bámulni a webkamerába), így kihasználhatjuk az új a Windows Hello által nyújtott biometrikus azonosítás lehetőségét amennyiben eszközeink képesek ezek kezelésére.
  • És persze naná, hogy közlemény kitér arra is, hogy frissítsük biztonsági szoftvereinket. A legtöbb vírusirtó és védelmi megoldás szintén kompatibilis a Windows 10 rendszerével, azonban az enyhén elfogult szakértő szerint érdemes minden megoldás legfrissebb verziójára frissíteni az eszközeinken, hiszen a gyártók, ezekkel a megoldásokkal tesztelték az új rendszert. Csendben megjegyezzük, hogy a Windows 10-en is figyel saját védelmi megoldás (a korábbiakhoz hasonlóan Defender néven), bár persze a szakértői vélemények megoszlanak arról, ez mennyire hatékony a külső gyártók által készített szoftverekhez képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik